BiH

CIK primio zahtjev Srpske napredne stranke o Ivaniću

CIK primio zahtjev Srpske napredne stranke o Ivaniću
CIK primio zahtjev Srpske napredne stranke o Ivaniću

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH zaprimila je zahtjev Srpske napredne stranke, čiji je lider hadži-Jovan Mitrović, u kojem se traži informacija da li je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH.

U zahtjevu, upućenom CIK-u, SNS se poziva na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je Srni da će CIK postupiti u skladu sa Zakonom koji propisuje da je, ako se udovoljava informaciji, rok za odgovor 15 dana, dok je u suprotnom rok osam dana od dana prijema zahtjeva.

Pirićeva nije mogla reći kako će CIK odgovoriti na traženu informaciju, odnosno da li Ivanićeva kandidatura može biti osporena. "To će biti na sjednici", dodala je ona.

Pirićeva je potvrdila da će CIK, u skladu sa zakonom, a najkasnije do 8. avgusta, konačno ovjeriti kandidatske liste za predstojeće izbore.

"U periodu do 8. avgusta postojaće mogućnost za podnošenje žalbi. Naime, na svaku našu odluku o ovjeri kandidata i kandidatskih listi, odnosno o odbijanju ovjere, postoji pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH, koju treba riješiti u roku od tri dana", navela je Pirićeva.

Srpska napredna stranka hadži-Jovana Mitrovića, kao član koalicije Saveza za promjene, zatražila je od CIK-a BiH službenu informaciju u vezi sa navodima da je ova koalicija kandidovala predsjednika PDP-a Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Budući da je u toku pregovora sa drugom članicom koalicije - SDS-om, kao i prije prijave koalicija, utvrđeno da će kandidat za srpskog člana Predsjedništva biti lice iz SDS-a, odnosno da će se o drugim kandidatima zajedno odlučivati, postoji opravdana bojazan da je ova stranka, bez saglasnosti SNS-a, jednostrano i na prevaru kandidovala Ivanića ispred Saveza za promjene", navodi se u tom dopisu.

U dopisu se navodi da je Izbornim zakonom BiH predviđeno da predsjednici svih članova koalicije potpišu kandidatske liste.

Iz SNS-a upozoravaju na zloupotrebu, ako na kandidatskoj listi Saveza za promjene za funkciju srpskog člana Predsjedništava postoji potpis predsjednika SNS-a, jer je taj potpis dat bjanko SDS-u prilikom prijava koalicija, kao znak iskrene volje za saradnju i promjene, ali samo za zajedničkog kandidata, što nije Ivanić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije