BiH

Agendu može stopirati i bilo koji kanton

 Agendu može stopirati i bilo koji kanton
Agendu može stopirati i bilo koji kanton

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Najdalje do 27. septembra svi nivoi vlasti Parlamentarnu skupštinu BiH treba da upoznaju s rokovima za završetak akcionih planova za provođenje Reformske agende, no potpuno je neizvjesno da li će svi to i učiniti, odnosno da li će neka od ukupno 13 vlada u BiH zakazati.

Naime, ukoliko barem jedna od 10 kantonalnih vlada (dvije entitetske ili, pak, Vijeće ministara) iz bilo kojeg razloga ne usvoji vlastiti plan za provođenje agende, sam ovaj proces, od kojeg suštinski zavisi dalji evropski put BiH, bit će doveden u pitanje!

Prošle sedmice poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH vodili su žustru raspravu o Reformskoj agendi iz koje je proizašao zaključak da je sama agenda bez preciznog plana za njeno provođenje samo prazan i običan, neobavezujući dokument.

Usvojen je i zaključak Dušanke Majkić, poslanika SNSD-a, kojim PS BiH poziva kantonalne, entitetske vlade i Vijeće ministara da u roku od 30 dana poslanike upoznaju kada će usvojiti svoje planove.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH, podsjeća da je akcioni plan obaveza koju je BiH dobila još u decembru prošle godine.

"Većina su obaveze entitetskih vlada, ali čak ni one nemaju iste obaveze. Svi treba da izrade svoje akcione planove, a skup tih pojedinačnih trebalo bi da predstavlja zajednički", pojašnjava ona.

Na pitanje ima li garancije da će svi nivoi vlasti pokazati odgovornost, Pandurevićeva odgovara da to zavisi od ozbiljnosti i političke volje.

"Jer ako ima političke volje, akcioni planovi se mogu donijeti u roku od 15 dana", zaključuje ona.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a u PS BiH, ukazuje na ogromnu važnost akcionog plana.

"Provođenje agende je dugoročan proces i to je sasvim evidentno. Međutim, mi izražavamo sumnju u sami kapacitet za reforme koji aktuelna vlast (ne) posjeduje. BiH je u izuzetno teškoj situaciji i nužne su nam promjene u svim segmentima društva", ističe Đonlagić, navodeći da nije siguran kako će se stvari razvijati.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, kaže da poslanicima do sada nije predočen bilo kakav akcioni plan te da postoje osnovane sumnje da on, zasad, uopće i postoji.

"Bez tog plana uopšte je teško govoriti o pozitivnim efektima agende jer ona bez plana ništa ne znači. Dakle, zaključak je da nam se u roku od 30 dana dostavi informacija kada će biti donesen plan prema ustavnoj poziciji svih faktora u BiH", navodi Prodanović.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović naglašava da se sam plan ne može tretirati "bez sublimacije nižih nivoa vlasti".

"Ali to ne umanjuje odgovornost Vijeća ministara za usvajanje plana koji bi potom bio usaglašen s nižim nivoima vlasti. I ja vjerujem da će Vijeće ministara uskoro završiti svoj dio posla, ali i to neće ništa vrijediti bez ostalih", ističe Ahmetović.

Na pitanje šta ako zakaže samo jedan kanton, Ahmetović odgovara da svi moraju shvatiti kolika je ovo odgovornost.

"Nažalost, ustavna struktura BiH je takva kakva jest", zaključuje on.

Najveći optimista je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a i član Komisije za evropske integracije, koji zaključuje da je svojevrstan uspjeh bilo i samo usvajanje agende.

"Nisam skeptičan jer su se različiti nivoi vlasti ipak uspjeli dogovoriti o agendi. Svako tijelo vlasti ima svoju odgovornost, a Vijeće ministara treba izdvojiti obveze koje su u nadležnosti države pa da odmah radi na njima", poručuje Lovrinović.

Kaže kako čvrsto vjeruje da niko neće namjerno uraditi "nešto što bi zaustavilo procese i samu agendu stavilo u zapećak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije