BiH

Biraju direktora SIPA, ali ne po rang-listi

 Biraju direktora SIPA, ali ne po rang-listi
Biraju direktora SIPA, ali ne po rang-listi

BANJALUKA - Rang-lista kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu neće biti mjerilo prilikom imenovanja za direktora ove agencije, tako da će, kako saznaju "Nezavisne", najvjerovatnije Perica Stanić, trećeplasirani sa liste, sjesti u fotelju koja je ostala upražnjena nakon smjene Gorana Zupca.

"Nemam obavezu da imenujem prvog sa liste. Kada mi Nezavisni odbor dostavi sve potrebno, onda ću uzeti biografiju svakoga i vidjeti koliko je radio operativno, koliko je rukovodio i u okviru toga predložiti ono što ja mislim da je najbolje", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, na čiji prijedlog Savjet ministara BiH treba da imenuje direktora SIPA.

Za razliku od Mektića, koji smatra da ne mora imenovati prvog sa liste, Žiko Krunić, predsjednik Nezavisnog odbora parlamenta BiH, rekao je u ponedjeljak da je najnormalnije da se redosljed poštuje, ali da je to stvar ministra bezbjednosti, kojem odbor nakon utvrđivanja redoslijeda upućuje rang-listu kandidata.

Mektić je sve izvjesnije imenovanje Stanića danas nazvao spekulacijama, naglašavajući da u ovom trenutku ne može da govori o tome koga će predložiti, jer, kako kaže, čeka samo da mu Nezavisni odbor parlamenta BiH, koji je sprovodio konkurs, dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

Pored Stanića, kako saznajemo, bez šansi za imenovanje nisu ni Slobodan Nikić, koji je bio četvrti na listi, ali ni Relja Kovač, koji je sa 62,77 bodova bio posljednji na listi uspješnih kandidata. Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, Kovač je na neki način zadužio SDS, jer je kao zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela bio jedan od glavnih svjedoka Tužilaštva BiH u procesu protiv Zupca, bivšeg direktora SIPA, koji je zbog nesavjesnog rada u službi osuđen uslovno na godinu dana.

"To su ljudi koji su bliski SDS-u, a s obzirom na to da je pozicija direktora SIPA pripala Srbima, logično je da Savez za promjene na to mjesto imenuje svog čovjeka", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da bi nakon što dobije dokumentaciju, koja podrazumijeva i ljekarska uvjerenja kandidata, u roku od tri ili četiri dana mogao odraditi svoj dio posla i pred Savjet ministara BiH dostaviti odluku o imenovanju.

"Toliko mi treba vremena da se ispoštuju svi formalnopravni uslovi kako bi se odluka našla na dnevnom redu Savjeta ministara BiH", rekao je Mektić.

Podsjećanja radi, Nezavisni odbor parlamenta BiH, koji je sproveo kompletnu proceduru za izbor direktora SIPA, u ponedjeljak je obavio razgovor sa kandidatima koji su ispunjavali uslove.

Prvi na listi je Tomislav Mirosavić sa 86,11 bodova, a zatim slijede Davor Vidović sa 84,44 boda, Stanić sa 82,22 boda, Nikić sa 81,11 bodova i Kovač sa 62,77 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije