BiH

Dva auta platili čak 216.450 KM

 Dva auta platili čak 216.450 KM
Dva auta platili čak 216.450 KM

SARAJEVO - Od ukupno 12,57 miliona KM, koliko je nakon nekoliko prestrukturiranja iznosio budžet Tužilaštva BiH u 2014. godini, na plate i naknade iz plata za 209 uposlenika potrošeno je oko devet miliona KM, navedeno je u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

Državna revizija kaže da su ponovo uočene slabosti koje se odnose na proces javnih nabavki, planiranje i izvršenje budžeta, kao i na realizaciju izdataka za upotrebu vozila.

"Nismo se uvjerili da su izdaci za troškove reprezentacije u 2014. smanjeni u dijelu koji se evidentira pod ostale troškove reprezentacije. Iako prilikom nabavke vozila nisu ponovljene slabosti iz nabavki za 2013. godinu, ponovo je konstatovano da je postupak proveden na način da su se na tender javili samo ponuđači jedne marke i tipa vozila", zaključuju revizori.

A to, barem prema izvještaju revizije, nisu bilo kakvi službeni automobili, već luksuzna vozila top klase - audi A6 i VW tuareg. Prvo je plaćeno 102.750 KM, a drugo čak 113.700 KM, što potvrđuje veliku rastrošnost u krovnoj tužilačkoj instituciji.

Inače, interesantno je da se u Tužilaštvu BiH primjenjuju dva zakona kada je u pitanju obračun plata: Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te Zakon o plaćama i naknadama u sudskim i pravosudnim institucijama u BiH.

Tako za dio zaposlenih primjenjuju akte Vijeća ministara BiH, dok su za drugi dio regulirana drugačija rješenja kada su određene vrste naknada u pitanju (npr. regres za godišnji odmor).

"Planiranje budžeta nije na zadovoljavajućem nivou, posebno kad su u pitanju pojedine pozicije koje su i bile predmet prestrukturiranja rashoda (putni troškovi, PTT usluge, izdaci za prijevoz i gorivo, ugovorene usluge, itd). Preporučujemo da se poduzmu aktivnosti na sveobuhvatnom planiranju izdataka koji su direktno vezani za osnovnu djelatnost Tužilaštva BiH", navode, između ostalog, revizori.

Na naknade troškova zaposlenih u 2014. izdvojeno je oko 408.000 KM, a najveći troškovi se odnose na topli obrok (oko 92.000 KM), regres za godišnji odmor (oko 199.000 KM), te naknade za prijevoz (oko 59.000 KM).

Revizori navode da je tako u junu 2014. tužiocima na ime regresa isplaćeno 2.174 KM (pojedinačno), što predstavlja 50 posto njihove osnovne plate. Međutim, ostalim uposlenicima, koji plaću primaju prema Zakonu o plaćama u sudskim i tužilačkim institucijama, isplaćen je niži, ali za bh. prilike i dalje iznimno visoki regres do 1.553 KM.

Kada su u pitanju putni troškovi, izdaci su iznosili oko 336.000 KM, a uvidom u naloge revizori su uočili da su vozači tokom službenog putovanja u zemlji (mjesta prebivališta glavnog tužioca) koristili usluge smještaja i pripadajućih dnevnica i u vrijeme kada glavnom tužiocu nije evidentirano redovno prisustvo na poslu, niti službeno putovanje.

Pokušali smo dobiti stav Tužilaštva na mišljenje revizije, ali portparol Boris Grubešić u petak nije odgovorio na naše pozive.

Pokloni za strance

Revizori navode da je za usluge reprezentacije u 2014. potrošeno 48.889 KM, što je za 25 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Prema prezentiranim podacima, najznačajniji iznos od 39.130 KM evidentiran je pod pojmom 'ostalo', a odnosi se na posjete delegacija tužilaca iz okruženja i kupovinu poklona manje vrijednosti u iznosu od 5.037 KM", navode revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije