BiH

Jerlagiću fotelja ministra energetike

 Jerlagiću fotelja ministra energetike
Jerlagiću fotelja ministra energetike

SARAJEVO - Sastanak novih koalicionih partnera na nivou Federacije BiH - SDA, SBiH, SBB i A-SDA trebalo bi da bude održan već za nekoliko dana, potvrđeno je "Nezavisnim" iz više izvora.

U međuvremenu, već se naziru obrisi kadrovskih promjena u Vladi.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je u petak da će naredne sedmice najvjerovatnije biti održano više sastanaka s partnerima.

Na pitanje koliko je izvjestan ulazak SBB-a u vlast u Federaciji BiH nakon prošlosedmičnog susreta lidera SDA i SBB-a, Zukić je rekao da svako ko misli dobro ovoj državi u ovom trenutku mora biti ozbiljan.

"Neću ništa da komentarišem, svakodnevno SDA komunicira sa svim strankama, partnerima u FBiH i biće sastanci u narednoj sedmici", rekao je Zukić.

U medijima se već duže vrijeme spekuliše o tome kome bi koje od četiri pozicije u Vladi FBiH trebalo da pripadnu.

Veoma izvjesno je da će Stranka za BiH (SBiH) dobiti čelnu poziciju u Ministarstvu energetike i rudarstva, a kako "Nezavisne" saznaju, novi ministar energetike i rudarstva trebalo bi da bude lider ove stranke Amer Jerlagić.

Sam Jerlagić to nam nije potvrdio, objasnivši da pozicije još nisu dogovorene, te da bi bilo neetički govoriti o tome dok pregovori još traju.

"U narednoj sedmici trebalo bi da imamo sastanak. Bakir Izetbegović, lider SDA, ovih dana je bio službeno odsutan, ali već naredne sedmice, siguran sam, sastat ćemo se kako bismo razgovarali o daljim koracima", rekao je Jerlagić.

Od četiri ministarstva koja u Vladi Federacije BiH trenutno ima Demokratska fronta (DF), dva bi, kako se spekuliše, trebalo da pripadnu Savezu za bolju budućnost (SBB), a po jedno ministarstvo Stranci za BiH i A-SDA.

Sve je izvjesnije da Demokratska fronta neće ostati u vlasti na nivou Federacije BiH. Čeka se samo još odgovor Ustavnog suda FBiH na apelaciju DF-a u vezi s uredbom koju je donijela federalna vlada, a koja je bila okidač da pukne koalicija u Federaciji BiH.

Iako su SBiH, SBB i A-SDA načelno dogovorile ulazak u Vladu FBiH još prije nekoliko mjeseci, dosad se ništa konkretno nije desilo.

Refik Kurgaš, potpredsjednik A-SDA i potpisnik sporazuma o političkoj saradnji sa SDA, SBiH i SBB-om, kaže da je načelan dogovor da oni preuzmu Ministarstvo trgovine u Vladi Federacije BiH.

Tako bi SBB-u ostali Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo okoliša i turizma.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, već ranije je izjavio da je SBB "trenutno jedini realan partner za formiranje vlasti u FBiH zajedno sa SDA i HDZ BiH".

Istakao je da bi kroz pregovore u narednom periodu trebalo da bude poznato koliko i koje bi pozicije SBB i, eventualno, Stranka za BiH mogli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije