BiH

Kriminalci u dilu sa funkcionerima

 Kriminalci u dilu sa funkcionerima
Kriminalci u dilu sa funkcionerima

SARAJEVO, BANJALUKA - Sprega korupcije i organizovanog kriminala predstavlja jedan od najbitnijih faktora ugrožavanja daljeg razvoja i ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o stanju bezbjednosti BiH, o kojoj će parlament BiH raspravljati krajem avgusta.

Iz informacije se može zaključiti da u BiH djeluje više organizovanih kriminalnih grupa koje se sve više povezuju sa nosiocima funkcija u izvršnoj i sudskoj vlasti, a evidentirani su i slučajevi saradnje kriminalaca i policajaca.

"Ocjena je OBA da značajnu prijetnju za BiH predstavlja sprega organizovanog kriminala i korupcije jer pojedini državni zaposlenici različitih nivoa pripadnicima organizovanog kriminala za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su i stalno angažovani za takve usluge. Zabrinjava podatak da je jedan broj nosilaca kriminalnih aktivnosti uspio da davanjem mita pridobije pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti", navodi se u izvještaju. Nije zgoreg ni podsjetiti na riječi Almira Džuve, prvog čovjeka OBA, kada je prije nešto više od dvije godine rekao: "Vi da čujete i vidite ono što se dešava, da imate saznanja koja mi imamo o umiješanosti između struktura vlasti od najvišeg nivoa do kriminalnih organizacija, vjerujem da biste bili više zabrinuti nego što sam ja".

Džuvo je ovo rekao parlamentarcima i ostalim učesnicima konferencije "Aktuelno stanje bezbjednosti u BiH".

Nakon ove izjave izgleda da se malo šta promijenilo s obzirom na to da se u Izvještaju o stanju bezbjednosti govori i o saznanjima OBA da su kriminalci uspjeli da stvore uslove da se tokom otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela prikriju ili minimalizuju štetne posljedice, a osude svedu na minimalne, ili da se zloupotrebom dvojnih državljanstava u potpunosti izbjegnu sankcije.

Pozivajući se na saznanja OBA u izvještaju se navodi i da se kriminalci pokušavaju približiti zaposlenima u raznim policijskim i sudskim strukturama, te da je u tim slučajevima u posljednje vrijeme uočena i korupcija u klasičnom smislu riječi, odnosno davanje novca i skupocjenih poklona.

"Na taj način zaposlenicima je, pored novčane dobiti, omogućeno i napredovanje u službi kroz uspješan rad, odnosno presijecanje različitih konkurentskih kriminalnih grupa", navodi se u izvještaju i dodaje da se dešava i to da se kriminalac i zaposleni iz institucije za sprovođenje zakona udružuju u iznudama od lica koja bi trebalo da budu obuhvaćena istragama, a ovako se naplaćuje značajan novac.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, kaže da je tačno da su organizovani kriminal i raširena korupcija u BiH prisutni i imaju dodira sa nekim nosiocima vlasti, te da ne može ni funkcionisati bez pokrovitelja.

"Organizovani kriminal mora slabiti jer bez smanjenja korupcije i ozbiljnog obračuna s ovim problemom u svim njegovim oblicima budućnost BiH može biti upitna", rekao je, dodajući da su već počeli neki procesi koji treba da stvore pretpostavke za borbu protiv organizovanog kriminala.

Veliki problem je i terorizam s obzirom na to da se, prema navodima iz izvještaja, u BiH nalazi određeni broj lica afroazijskog porijekla koji su ranije bili u kontaktu s osobama dovođenim u vezu sa međunarodnim terorizmom.

"Tokom prošle godine OBA je prikupila fond operativnih podataka koji ukazuju da su neka od ovih lica angažovana u ilegalno prebacivanje novca u BiH za potrebe bivših mudžahedina, ali i za širenje radikalnog selefizma u BiH i stvaranje novih selefijskih zajednica", stoji u izvještaju.

Izvještaj o stanju bezbjednosti u BiH dotakao se i ekonomske aktivnosti investitora, među kojima ima i onih koji izvlače novac iz BiH i na taj način siromaše stanovništvo i institucije BiH.

"Prema podacima OBA, pojedine firme koje se bave poslovima spoljne trgovine, a čiji su većinski vlasnici ino-kompanije, prilikom međunarodne razmjene vrše razne mahinacije u cilju prelijevanja kapitala", stoji u izvještaju u kojem se dodaje da je primjetan pojačan interes kriminalaca za uključivanje u privatizaciju imovine firmi iz BiH u zemljama regiona.

BiH je tranzitna zemlja

U Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH navodi se da je analizom pojedinih slučajeva zaključeno da na području BiH postoje grupe koje se bave krijumčarenjem kokaina, koji se većim dijelom deponuje na područje zapadne Evrope.

Kao tranzitna zemlja za heroin iz Irana i Turske u izvještaju se navodi da male količine idu preko BiH zbog loše putne komunikacije, ali da je sve više sintetičkih droga na domaćem tržištu, kao i uživalaca takvih narkotika.

"Sintetičke droge se često koriste i kao plaćanje drugih vrsta droge i iz tog razloga dolaze na područje zemalja Balkana, gdje se vrši zamjena za druge vrste droga koje se vraćaju u EU", navodi se u izvještaju.

Unutrašnji izazovi po bezbjednost BiH

Najveći unutrašnji izazov po bezbjednost BiH su politički problemi koji su ozbiljna opasnost za socijalnu, političku, bezbjednosnu i svaku drugu stabilnost. Takođe, problem je i visoka stopa nezaposlenosti koja doprinosi povećanju opšteg siromaštva i društvenog raslojavanja koje se manifestuje kroz javno protestovanje i drugo nezadovoljstvo.

"Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih protesta", piše u Izvještaju o stanju bezbjednosti u BiH.

Unutrašnji problemi su i terorizam, ekstremizam, nacionalna, rasna i vjerska mržnja te odlazak pojedinaca na sirijsko ratište i njihov povratak u BiH, kao i neprocesuiranje nekih slučajeva ratnog zločina, ali i rizik zloupotrebe bezviznog režima i njegovo eventualno ukidanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije