BiH

Pomoćnici ministara i sekretari gube status državnih službenika (FOTO)

 Pomoćnici ministara i sekretari gube status državnih službenika (FOTO)
Pomoćnici ministara i sekretari gube status državnih službenika (FOTO)

SARAJEVO - Pomoćnici ministara, sekretari ministarstava i domova Parlamentarne skupštine (PS) BiH, generalni sekretari Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, sekretar Zajedničke službe PS BiH, kao i rukovodioci jedinica interne revizije te glavni inspektori nisu više državni službenici te postaju imenovani dužnosnici na mandat od četiri godine.

Navedeno je ovo u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je juče trebalo da bude usvojen na sjednici Vijeća ministara, no skinut je s dnevnog reda zbog fizičkog neprisustva samog predlagača, ministra pravde Josipa Grubeše. Ova činjenica pomalo čudi te se već mogu čuti mišljenja da određenim politikama nikako ne odgovara izglasavanje novog zakona te kako uveliko lobiraju protiv njega.

No kako god, nove odredbe u zakonu predviđaju da ove decenijama nesmjenjive (rukovodeće) državne službenike imenuju institucije, odnosno ministri, koji će odgovarati za njihov rad. Sekretare domova PS BiH i sekretara Zajedničke službe imenovaće domovi PS BiH, generalnog sekretara Vijeća ministara - Vijeće ministara, generalnog sekretara Predsjedništva - Predsjedništvo, a sekretare ministarstava, pomoćnike ministra i glavnog inspektora sam ministar.

"Svi oni imenuju se na mandatni period ne duži od mandata saziva PS BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, koje ih je imenovalo, a mogu biti smijenjeni u svakom trenutku te mogu biti ponovo birani na istu dužnost", navedeno je u novom zakonu, koji je u posjedu "Nezavisnih".

Nacionalna struktura pomoćnika ministara bit će izbalansirana kako bi se osigurala zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih, a sekretari ministarstava neće moći biti pripadnici istog naroda kao ministar i zamjenik.

Jedna od ključnih odredaba novog zakona jeste da će državni službenici napokon odgovarati za svoj rad te će moći biti smjenjivani! Naime, njihov učinak bit će ocjenjivan redovno, kao i vanredno, što podrazumijeva ovlaštenje rukovodioca "da ga u posebno opravdanim slučajevima ocjenjuje svaka tri mjeseca".

"Ako su dvije uzastopne ocjene rada negativne, odnosno dvije negativne ocjene u toku godine po osnovu vanrednog ocjenjivanja, Agencija, po pribavljenom mišljenju nadležne institucije, razrješava dužnosti državnog službenika, koji od Odbora može tražiti preispitivanje razrješenja", piše u zakonu.

Iako će, nesumnjivo, novi zakon pogoditi većinu od devedesetak državnih sekretara i pomoćnika, od kojih su pojedinci i po deceniju i po na položajima, za njih, ipak, nije sve tako crno.

Naime, svi oni moći će ponovo biti izabrani na iste pozicije - samo što više neće biti državni službenici, već imenovane ličnosti. I ne samo to. Istekom mandata imaju pravo biti stavljeni "na raspolaganje"!

"Osobe koje su do stupanja na snagu Zakona u statusu državnih službenika, sekretara, pomoćnika, rukovodioca jedinice interne revizije i glavnog inspektora, a koje ne budu ponovo imenovane na ta mjesta, rasporedit će se u

okviru svoje školske spreme na radna mjesta u organima uprave u BiH. Osobe koje u roku od godinu ne budu raspoređene na radna mjesta - imaju pravo na otpremninu", piše u zakonu.

Za ove namjene (jednogodišnje optremnine) predviđeno je oko 470.000 KM. U obzir je uzeta plaća sekretara, odnosno pomoćnika, i njihov minuli rad (2.147 KM za pomoćnike, odnosno 2.301 KM za sekretare), po čemu će ovi prvi dobijati oko 25.770 KM, a ovi drugi oko 27.600 KM otpremine.

Da sve nije išlo tako glatko, potvrđuje i sama činjenica da se ovaj zakon godinama "kiselio" u ladicama Ministarstva pravde BiH.

Sada, u svojoj ovakvoj formi, on nije naišao ni na punu podršku Agencije za državnu službu (ADS), iz koje su upozorili da bi se "imenovanje pomoćnika vršilo bez ikakvog propisanog postupka, ne samo bez konkursa, već i bez kontrole ispunjavanja općih i posebnih uvjeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije