BiH

Posjeta Merkelove vjetar u lice ili leđa bh. vlastima

 Posjeta Merkelove vjetar u lice ili leđa bh. vlastima
Posjeta Merkelove vjetar u lice ili leđa bh. vlastima

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Rezultati posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini 9. jula uveliko će zavisiti od toga da li će do tog datuma predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri uspjeti usaglasiti reformsku agendu.

Ovo je u petak za "Nezavisne" izjavio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji će kao šef izvršne vlasti u državi predvoditi ovaj kolektivni organ na sastanku s Merkelovom.

"Ukoliko agenda bude usaglašena, time će biti i ojačana britansko-njemačka inicijativa. Istovremeno ćemo imati još snažniju njemačku podršku, političku i finansijsku, a potpuno druga priča je ako toga ne bude. Onda možemo očekivati vrlo oštre poruke njemačke kancelarke", poručio je u petak Ivanić.

Na veliki značaj njemačkog prijateljstva, koje ova ključna članica EU već godinama pruža našoj zemlji, ukazuje i Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Džaferović, kao aktuelni šef zakonodavne vlasti u BiH, smatra da bi posjeta njemačke kancelarke umnogome trebalo da pomogne da se odblokira evropski put BiH.

"Deblokada je već počela britansko-njemačkom inicijativom i zajedničkom izjavom, koja je dobila podršku i u parlamentu BiH. Očekujem da se BiH da snažan vjetar u leđa. Bilo bi jako dobro da se usaglasi i usvoji reformska agenda, jer je to u interesu svih u BiH", ističe Džaferović.

Ipak, postoje i oprezna mišljenja zvaničnika koji na ovu posjetu gledaju i u obrnutom smjeru.

Tako Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i državni poslanik, smatra da pitanje šta treba da očekujemo od dolaska Merkelove "nije pravo".

"Logično je pitanje šta ona očekuje od nas? A to ćemo vidjeti kada dođe", zaključuje Špirić.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH, također naglašava da su Njemačka i kancelarka Merkel "dokazani prijatelji BiH".

"Njen dolazak je prigoda da se porazgovara o njemačko-britanskoj inicijativi, ali i o evropskoj budućnosti BiH. Ona će, vjerujem, kao i uvijek iznijeti neki svoj stav, koji će se vjerovatno nekima svidjeti, a nekima ne", kaže Bradara te poručuje da bi dolasku Merkelove svi u BiH trebalo da se raduju.

I Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, smatra da je dolazak njemačke kancelarke "jedna od najznačajnijih posjeta BiH".

"Ovo je korak koji pokazuje da su Njemačka, kroz svoje liderstvo u EU, ali i sama Evropa opredijeljene da BiH bude integrirana u taj dio stabilne evropske budućnosti. Njemačka pokazuje koliko joj je zapravo stalo do britansko-njemačke inicijative", zaključuje Raguž.

Gotovo identičan stav ima i Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i šef Kluba poslanika ove stranke u parlamentu BiH. Ona je uvjerena da je Njemačka zemlja "koja definitivno želi da BiH uspije".

"Njemačka i sada ulaže veliki trud da dođemo do agende, ima iskren i prijateljski odnos prema BiH i pomaže da se ovdje spuste tenzije. To je zemlja koja nam je jasno rekla da želi BiH u EU", ističe Pandurevićeva.

Jasmin Imamović, potpredsjednik SDP-a, na dolazak Merkelove gleda u kontekstu toga "da će se vlast u BiH uozbiljiti", pogotovo u kontekstu usvajanja i sprovođenja reformske agende.

"Dakle, britansko-njemačka inicijativa podrazumijeva i novi socio-ekonomski početak, a radi se o neophodnim reformama s ciljem rasta zapošljavanja. Ovo nam je zadnja prilika za brži rast i zapošljavanje", zaključuje Imamović.

Kako je to ranije najavljeno, Merkelova će, osim BiH, posjetiti i Albaniju te Srbiju, a glavne teme će biti bilateralni odnosi, te ekonomska i energetska pitanja.

Iz njenog kabineta je saopćeno da će se tokom posjete BiH susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara i članovima Predsjedništva BiH, kao i sa srebreničkim majkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije