BiH

Prebivalište novi namet za građane

 Prebivalište novi namet za građane
Prebivalište novi namet za građane

BANJALUKA - U postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja više vam se neće vjerovati na riječ, već ste dužni da priložite i dokaz da imate valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljujete.

A da biste neki od potrebnih dokumenata dobili i priložili, to vam je dodatni trošak, ali i obilazak još jednog šaltera.

Naime, na snagu je juče stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i odmah mu je počela i primjena, a prema izjavama iz policijskih agencija, građane su o svemu na vrijeme obavijestili, tako da negativnih reakcija, kako tvrde, nema.

"Ovim zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni da daju tačne i istinite podatke", saopštili su iz MUP-a RS.

Kao valjan osnov za prebivalište smatra se jedan od pet dokaza, uključujući i dokaz o vlasništu ili suvlasništvu stana ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje. U banjalučkoj Poslovnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kazali su nam da taj izvod košta 15 maraka.

Kao dokaz, može se priložiti i ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca, što, naravno, takođe košta.

Pozvali smo juče banjalučku Gradsku upravu, te pitali koliko košta ovjera ugovora o zakupu stana, na šta nas je služenica pitala koliko plaćamo zakup. Na naš primjer da je cijena zakupa 150 KM mjesečno, odgovoreno nam je da ovjera košta - 20 maraka. Kako smo uspjeli saznati, ta cijena odnosi se na zakupe čija je vrijednost do 500 maraka.

Kako pojašnjavaju iz MUP-a RS, od dokaza koji možete da priložite da biste prijavili prebivalište, prihvata se i potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenuta legalizacija ili uknjižavanje objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište.

"Kao valjan dokaz smatraće se i ovjerena izjava stanodavca da daje pristanak da određeno lice bude prijavljeno na njegovoj adresi. Bračni ili vanbračni partner ili srodnici moći će da prijave prebivalište na adresi samo uz prilaganje dokaza o bračnom ili vanbračnom stanju", naveli su iz MUP-a RS.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kazala nam je da na lokacijama za izdavanje dokumenata nije bilo negodovanja od strane građana zbog početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Građane smo na vrijeme, putem lokalnih medija, obavijestili o početku primjene tog zakonskog rješenja, kao i o broju telefona šaltera za informacije", kazala je Simojlovićeva.

"Nezavisne" su juče pozvale takav šalter u jednoj manjoj opštini u RS i upitale da li se sada pri prijavljivanju mjesta prebivališta mora dostaviti neki od dokaza koje ovaj zakon traži, za šta smo dobili potvrdan odgovor.

"Promjena prebivališta podrazumijeva i novu ličnu kartu, koja vas izađe 19,60 maraka, a ukoliko ste vozač, moraćete potom da mijenjate i vozačku dozvolu, što će vas koštati još 67,10 KM", kazala nam je ta službenica.

I beskućnici se moraju prijaviti

Nadležni ističu da je ovaj zakon regulisao i prijavu beskućnika, što se čini u saradnji s organima socijalnog staranja.

Građani su, kako naglašavaju iz MUP-a RS, dužni da prijave prebivalište u roku od 15 dana od dana nastanjenja na neku adresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije