BiH

Prokockane prilike hrvatskog članstva

 Prokockane prilike hrvatskog članstva
Prokockane prilike hrvatskog članstva

ZAGREB, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina nije iskoristila prilike koje joj je u protekla 24 mjeseca pružilo članstvo Hrvatske u EU, a na mnogim poljima naša država je čak i na gubitku, smatraju ekonomisti i politički analitičari.

Naime, jučer su se navršile tačno dvije godine otkako je Hrvatska postala 28. članica EU, čime je velika zajednica evropskih država stigla na same granice BiH. No, uvriježeno je mišljenje da dolazak u samo predvorje Brisela ni izbliza nije iskorišteno kako je to moglo biti. BiH je, opće je mišljenje, osim same činjenice da najdužu granicu sada dijeli upravo sa EU, globalno na gubitku, prevashodno zbog neodgovornih politika i političara te konstantne atmosfere političke nestabilnosti u zemlji.

"Gledajući čisto i na nekoj dnevnoj osnovi, izgubili smo i mogućnost jednostavnog ulaska u Hrvatsku s ličnim kartama, jer nam sada trebaju pasoši. A da li smo nešto dobili - gotovo ništa, čak je došlo i do određenih restrikcija svega što država nije uspjela uskladiti sa EU", kaže profesor Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar iz Sarajeva.

Zaključuje da je bez ikakve sumnje BiH na gubitku, jer samo predvorje EU "nama ne znači ništa sve dok ne požurimo i konačno ne pređemo granicu".

"Sve ovo je krivicom naše politike i političara, građani s time nemaju ništa, ali su samo građani isključivo na gubitku", ističe Bajtal.

Slično razmišlja i profesor Muris Čičić, ekonomski analitičar, koji pak podsjeća da je Hrvatska dobila puno toga.

"Ako ništa, prilagodili su kompletnu legislativu sa EU, izašli su na evropsko tržište, pristupili fondovima. Nažalost, BiH nije iskoristila i ne koristi prilike koje joj se pružaju", kaže Čičić.

Podsjeća i da nova britansko-njemačka inicijativa stoji "iz poznatih razloga".

"BiH bi mnogo više mogla da koristi, ali nažalost ne koristi, razne EU fondove, čak i neke za koje i ne znamo. Jednostavno, društvena atmosfera je takva kakva je i ne znam da li to naši političari namjerno rade", kaže Čičić.

S ove distance, dvije godine nakon priključenje Zagreba Briselu, zaključak koji proizlazi iz cijelog procesa jeste da su očekivanja od hrvatskog članstva i u BiH bila prilično velika, s čime se slaže i Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

"Hrvatska jeste neke stvari prilagodila EU, a neke samo kamuflirala, i sada se te kamuflirane stvari vraćaju na staro, jer jako je teško mijenjati mentalitetne navike. BiH je svakako dobila mnoštvo elemenata za razmišljanje. Svako iz BiH vidi ono što hoće, a uvijek je teže prepoznati pozitivne nego negativne stvari", zaključuje Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije