BiH

Rezolucija i dalje dijeli region

 Rezolucija i dalje dijeli region
Rezolucija i dalje dijeli region

BANJALUKA - Glasanje o rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici predviđeno je za utorak, a strasti u našem regionu i dalje se ne smiruju.

Dok je za Srbiju i RS britanski prijedlog rezolucije neprihvatljiv jer, kako smatraju, eksplicitno pominjanje genocida nad Bošnjacima i ne pominjanje zločina nad Srbima na području Srebrenice predstavlja pritisak na Srbe i prebacivanje odgovornosti na samo jedan narod, u FBiH na nju gledaju s odobravanjem jer, smatraju, realno odražava ono što se u Srebrenici desilo. Argumenti, kontraargumenti, optužbe i prebacivanja pljuštali su i juče i s jedne i s druge strane. Tako je, na primjer, Milorad Dodik, predsjednik RS, juče na Mrakovici izjavio da bi usvajanje ovakve rezolucije moglo značiti i raspad BiH, a od Rusije je, kao i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, prije njega, tražio da uloži veto na britanski prijedlog. Za Dodika rezolucija predstavlja podlo i vješto napisanu manipulaciju koja služi ostrašćenim bošnjačkim političarima da polako uvode srpski narod kao jedini upisan da je počinio genocid, prenijela je Srna.

"Skrušeno smo ćutali kad ste odvodili naše vođe, generala Mladića i predsjednika Karadžića, ali nije istina da su samo oni učestvovali u ovom ratu, nije istina da samo oni imaju komandnu odgovornost i nije istina da je zlo samo ovdje bilo", rekao je Dodik.

Dodiku problem predstavljaju i partije u Savezu za promjene, za koje je rekao da predstavljaju veću opasnost po RS od Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, jer, kako smatra, urušavaju srpsko jedinstvo.

"Pozvaću vas veoma brzo da se na politički način obračunamo s političarima koji su spremni da budu podanici Bakiru Izetbegoviću", rekao je Dodik, kako je prenijela Srna.

Nije dugo trebalo čekati reakciju SDS-a na ove Dodikove tvrdnje, koji su ga pozvali da odmah podnese ostavku. Prema njihovom mišljenju, Dodikove prijetnje opoziciji predstavljaju poziv na obračun s neistomišljenicima. U SDS-u su uvjereni da Dodik zloupotrebljava funkciju predsjednika i pokušava zavaditi Srbe.

"Politika SDS-a kao državotvorne stranke u RS je bila i biće isključivo u interesu RS i njenih građana", saopštili su oni.

Dodik se osvrnuo i na deklaraciju o Srebrenici Islamske zajednice, u kojoj visokog predstavnika pozivaju da donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i da trajno zabrani oznake, zastave i simbole koje je koristila Vojska RS, koja je, kako su naveli, izvršila genocid. Dodik je juče rekao da Islamska zajednica nije vjerska, nego "radikalna politička organizacija", koja, kako je rekao, ima u sebi značajne elemente radikalnog islama i koja je integrisana sa islamističkim pokretom.

Na britansku rezoluciju reagovao je i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, rekavši da se u slučaju da ne bude ruskog veta RS može osloniti barem na Srbiju. 

"Ako rezolucija bude izglasana, dobro je što ćemo znati da RS uvek i jedino može da se osloni na Srbiju i što ćemo znati da i mi imamo mnogo prijatelja, ali da u teškim situacijama možemo da računamo samo na sebe, na svoj narod i ni na kog više", rekao je Vučić, koji je reagovao i na izjave Matjua Rajkrofta, britanskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Rajkroft je, naime, u svom odgovoru na pismo Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je tražio da se ne usvaja rezolucija jer smatra da bi donijela nove podjele u BiH, rekao da rezolucija nije antisrpska, ali da se pomirenje ne može graditi ako se ignoriše stav međunarodnih sudova o kvalifikaciji zločina u Srebrenici.

Vučić je na Rajkroftove izjave reagovao riječima da će Srbija promijeniti svoj stav ukoliko sastavljači rezolucije dokažu da su njom uspjeli da pomire makar i dvoje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije