BiH

Terorizam nam zakida turizam (FOTO)

 Terorizam nam zakida turizam (FOTO)
Terorizam nam zakida turizam (FOTO)

BANJALUKA - Ministarstvo inostranih poslova Italije savjetovalo je svojim državljanima da zbog mogućih terorističkih napada putuju sa oprezom u BiH, ali i ostale države zapadnog Balkana, a postoji bojazan da bi ovo upozorenje moglo negativno uticati na naše turističke trendove.

Za zabrinutost postoje razlozi, ako se kao podatak uzme informacija prema kojoj su Italijani lani zauzeli visoku četvrtu poziciju na spisku stranih gostiju koji su nas posjetili, te treću kada je u pitanju broj noćenja.

"Naravno da ovakve preporuke ne doprinose pozitivnim turističkim trendovima. A, činjenica je da smo posljednjih godina suočeni sa pogoršanom globalnom bezbjednosnom situacijom i da ne postoji zemlja u svijetu za koju se može tvrditi da je potpuno sigurna", navodi Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, pak smatra da opasnost od terorizma kod nas nije ništa veća nego u Italiji.

"Ne vidim neku potrebu za takvim upozorenjem. Kolika mogućnost od terorističkog napada postoji kod nas, tolika postoji i u Italiji. Naše, domaće agencije namaju neke informacije o posebnom stepenu ugroženosti", rekao je Mektić.

Dodao je da, kada postoji određena posebna ugroženost od terorizma, mi nemamo nijedan razlog da ćutimo i ne upozorimo sve agencije da preduzmu veći stepen bezbjednosti, s ciljem prevencije.

"Ali, ako opasnosti nema, onda je realno reći da je to tako", navodi Mektić.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da je stanje bezbjednosti u RS povoljno i pojasnio da je posljednjih dana policija bila sa "dugim cijevima" ispred institucija RS zbog informacije o mogućnosti izvršenja određenog terorističkog akta na širem području regiona.

"Ta informacija odnosila se ne samo na RS i BiH, već i na region, Srbiju i Crnu Goru, i zato smo bili podigli bezbjednost institucija na viši nivo. Dobro je da je sve prošlo u redu, da ta informacija nije potvrđena i da nije bilo nikakvog terorističkog akta", rekao je Lukač.

Italijanima je, moguće je, za oko zapala činjenica da se brojni državljani BiH, ali i ovog dijela Balkana, danas bore u Siriji i Iraku u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Na interaktivnoj mapi država, koju su, pozivajući se na izvore iz italijanskog Ministarstva inostranih poslova, objavili tamošnji mediji, BiH je "obojena" u žuto, a ta boja ima značenje "putovati sa oprezom".

Ako nam je za utjehu, postoje i gore opomene, poput narandžaste, koja znači "ne putovati ukoliko nije neophodno", gdje je, na primjer, svrstan Iran, dok je Sirija obojena u crveno, što znači da se putovanje u tu državu ne preporučuje.

Pojedine države u našem komšiluku  gore su prošle od nas, poput Crne Gore, koju je italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova označilo kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu Italiju. Istovremeno, agencije su danas objavile da islamski teroristi spremaju napade na širem području Kosmeta, pa su tamošnje institucije u stanju pune pripravnosti.

Podsjetimo, kada je o BiH riječ, u skorijoj prošlosti zabilježen je niz terorističkih napada, a posljednji se dogodio krajem aprila u Zvorniku, kada je Nerdin Ibrić (24), prije nego što je likvidiran, u napadu na lokalnu policijsku stanicu jednog policajca ubio, a dvojicu ranio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije