BiH

Tijesne većine neće biti presudne

 Tijesne većine neće biti presudne
Tijesne većine neće biti presudne

BANJALUKA - Tijesne većine u entitetskim vladama neće biti ključne za sprovođenje najavljenih reformi u evropskoj agendi, smatraju stručnjaci i analitičari koje smo zamolili da ocijene hoće li činjenica da će i nova federalna vlada kao i ona u RS, koje imaju malu većinu, otežati usvajanje zakona u parlamentima.

Podsjećamo, naime, da Vlada u RS u parlamentu ima 42 sigurna glasa od 83 i možda može računati na još tri do četiri ruke, dok u FBiH vlast kontroliše 50 od 98 poslanika, s tim da neki analitičari smatraju da bi barem jedan mogao otpasti iz trenutne većine.

Analitičarka Svetlana Cenić smatra da opozicija u RS neće smjeti ni da zucne protiv Vlade RS, jer, kako je istakla, drži vlast na državnom nivou gdje je strancima već obećala da će sprovesti ono što se traži.

Ocjenjuje da bi nešto više problema moglo biti u FBiH za koju kaže da ima jaču i glasniju opoziciju, ali da to neće biti presudno za usvajanje agende jer, kako je rekla, svima treba novac.

"Oni će potpisati sve što se stavi pred njih samo da se dobiju pare. Od vlasti u celoj BiH niko zna kako izgledaju reforme, a sprovodiće se sve ono što nam inostrani konsultanti budu govorili. U kredite koje će dobiti su već ugrađeni ino-konsultanti. Recimo, 40 odsto kredita Svetske banke za stimulisanje zapošljavanja namenjeno je za strane konsultante. Dokumenti se kriju od javnosti, nema rasprava, usvajaju se bez domaće pameti", navela je.

Situacija sa Reformskom agendom je, kako je istakla, podsjeća na privatizaciju koja je počela 1998. godine kojom su takođe rukovodili stranci, a da prethodno nije bila izvršena reforma pravosuđa.

Esad Bajtal, sarajevski analitičar, slaže se da tijesne većine u entitetima neće biti presudne. Prema njemu, stranci su odgovorni za loše stanje u kojem se BiH nalazi i imaju moralnu i svaku drugu obavezu da pokrenu reforme koje će pomoći BiH.

"Da li će to biti tako teško je reći i ostaje da se vidi. Reforme i napredak jedino međunarodna zajednica može provesti, koja je, zapravo, krivac za ćorsokak u kojem se nalazimo. To su oni isti koji su rat prekinuli i koji su mogli da onemoguće da do rata uopšte dođe. Pošto su nas doveli ovdje, jedino oni mogu da nas izvuku iz ovoga", rekao je Bajtal.

Tijesne entitetske većine, ocijenio je, više brinu građane koji, kako je rekao, više nemaju nikakvu demokratsku kontrolu nad procesima koji se provode.

"Ove tijesne većine zapravo su idealne za one koji stvarno vladaju ovom zemljom, koji su ratovali, ekstremisti na svim stranama i koji su se enormno obogatili. Njima ovakvo stanje savršeno odgovara. Ti stvarni vladari hrane se ovakvim tijesnim većinama i nemogućnošću da se krene naprijed", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije