BiH

Čampara: Policija svakodnevno u Gornjoj Maoči, potrebno povećati sredstva za borbu protiv terorizma

Čampara: Policija svakodnevno u Gornjoj Maoči, potrebno povećati sredstva za borbu protiv terorizma
Čampara: Policija svakodnevno u Gornjoj Maoči, potrebno povećati sredstva za borbu protiv terorizma

SARAJEVO – Obrazlažući Informaciju o sigurnosti na području FBiH za prvih šest mjeseci ove godine federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u nastavku 4. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izrazio je žaljenje što se tek u decembru razmatra ovo pitanje.

“Ne mogu da ne govorim o dešavanjima u Rajlovcu, kada su ubijena dva pripadnika OSBiH. Tuzilaštvo je to kvalifikovalo kao teroristički čin i ono još  vodi istragu”,  kazao je Čampara, izražavajući žaljenje porodicama ubijenih.

Naglasio je da će se uspostaviti koordinaciono tijelo, koje će činiti glavni tužilac, ministar sigurnosti BiH, te predstavnici nadležnih ministarstava i policijskih i sigurnosnih agencija sa sjedištem u Tužilaštvu BiH.

“Situacija je ozbiljna i moramo je ozbiljno shvatiti. U to se svi trebamo uključiti od pojedinaca, građana pa do vrha države, jer se jedino tako možemo izboriti s ovim”, kaže Čampara.

Demantovao je nedavne navode da „postoje naselja gdje ne djeluju policijske agencije". Kao primjer je naveo Gornju Maoču, iznijevši podatke iz Informacije MUPTK-a, u kojoj stoji da policijske snage BiH svakodnevno djeluju na tom području. 

Federalna uprava policije, dodao je, osnovala je operativni štab koji provodi operativne planove na terenu.

“Prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu trebaju se povećati sredstva koja su potrebna u borbi protiv terorizma”, kazao je Čampara.

Inače, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je Informaciju povodom inicijative Kluba SDP-a za održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će prioritetno biti raspravljano o stanju sigurnosti u Federaciji.

Prema Informaciji, u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj izvršenih krivičnih djela za 1.614 (ili 13,8 posto), ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 406 (ili 4,7 posto), broja napada na ovlaštene službene osobe za 83 (76,1 posto) i povećanje broja saobraćajnih nesreća za 822 (ili 6,6 posto).

“U izvještajnom periodu evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela protiv imovine za 16,2 posto i to: teške krađe za 17,3, krađe za 18,3, razbojništva za 2,1, otuđenja vozila za 11,9 posto”, naveo je Čampara.

S druge strane, došlo je do povećanja krivičnih djela u oblastima korupcije za 45,5 posto, privrednog i finansijskog kriminala za 10,3 i zloupotrebe opojnih droga za 7,6 posto.

“Policijske strukture će učiniti sve i iskoristiti maksimalne kapacitete za zaštitu države i građana”, poručio je poslanicima federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Na ovoj sjednici primljena je k znanju Informacija o poduzetim aktivnostima Vlade FBiH, federalnih ministarstava, federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija na saniranju posljedica prirodne nesreće u FBiH za razdoblje maj – avgust 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije