BiH

Čampara: Suzdržati se od teških riječi

Čampara: Suzdržati se od teških riječi
Čampara: Suzdržati se od teških riječi

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku te izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića.

Kako je potvrdio, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH i Federalna uprava policije u stalnom je kontaktu sa MUP-om Republike Srpske, resornim ministrom Draganom Lukačem kao i sa Ministarstvom bezbjednosti BiH.

"Mi smo ponudili svu pomoć koju možemo institucionalno pružiti i izražavamo opredijeljenost za zajedničke aktivnosti policija u BiH u borbi protiv terorizma, svih oblika kršenja zakona i drugih krivičnih djela kako bismo osigurali što povoljniji sigurnosni ambijent u našoj zemlji i svim građanima pružili maksimalnu sigurnost", kazao je Čampara za Klix.

On je naglasio da je potrebno da sve policijske i pravosudne institucije i organi na svim nivoima međusobno sarađuju i koordiniraju sve aktivnosti.

"Potrebno je provesti detaljnu istragu u smislu utvrđivanja svih činjenica i okolnosti kako bi se rasvijetlio ovaj zločin. Naravno, potrebno je vidjeti i saznati koji su motivi napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovoga krivičnog djela", dodao je on.

"Ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost i ustavni poredak te međunarodni kredibilitet BiH. Potrebno je poduzeti sve aktivnosti i mjere te najoštrije sankcionisti sve osobe koje na bilo koji način pripremaju ili zagovaraju izvršenje ovakvih krivičnih djela kao i one osobe koje su povezane na bilo koji način sa ovakvim krivičnim djelima. Moramo spustiti tenzije i sve raditi 'hladne glave'. Moramo se suzdržati od bilo kakvih teških riječi koje bi eventualno mogle dovesti do međuetničkih provokacija ili incidenata", navodi Čampara.

Kako je kazao, u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova podignut je nivo pripravnosti policijskih snaga.

"Pojačane su mjere osiguranja štićenih objekata i ličnosti, kao i određene mjere u okviru rada našeg sektora u oblasti borbe protiv terorizma", kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije