BiH

Čavara: Bolja i pravednija BiH ostvariva

Čavara: Bolja i pravednija BiH ostvariva
Čavara: Bolja i pravednija BiH ostvariva

SARAJEVO - Na Šestom Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) delegatima su se obratili i predstavnici drugih stranaka u BiH.

Marinko Čavara, zamjenik predsjednika HDZ-a BIH, poručio je delegatima i članovima SDA da kao što dijeli isti prostor u dvorani "Zetra" dijele i istoriju u burnim danima BiH.

"Dijelili smo istu povijest u burnim danima naše BiH. Ponekad smo dobro surađivali, a nekad i dosta loše. U nekim intervalima bili smo čak i protivnici. Nažalost, u to vrijeme ni jedna stranka nije prepoznala dobre strane naše suradnje. Smatram da trebamo izgraditi strateško partnerstvo u izgradnji moderne i pravne BiH. Vjerujem da je bolja i pravednija BiH ostvariva. Moramo ojačati gospodarstvo, osigurati neovisno pravosuđe. Treba nam bolja država za sve građane BiH", rekao je Čavara.

Poručio je da vlast u BiH treba da učini sve da zaustavi kriminal i korupciju, kako bi stekla povjerenje građana.

Borisav Borenović iz Partije demokratskog progresa poručio je da saradnja SDA i PDP-a traje više godina.

"Prije šest godina na ovom istom mjestu sam rekao - mi želimo više RS, a vi malo više BiH, ali imamo obavezu i odgovornost da vodimo BiH u EU više nego ikad prije. Treba da se okrenemo budućnosti, da rješavamo svakodnevne probleme naših građana i učinimo sve da bude bolje", rekao je Borenović.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, rekao je da je vrijeme da političari preuzmu odgovornost za ovu zemlju i da pošalju poruku, ne da je BiH moguća, nego da će biti demokratska, pravedna i funkcionalna.

Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, poručio je da su pred BiH i Srbijom novi izazovi, a to je članstvo u EU, te izrazio nadu da će u razgovore predstavnika Srba i Bošnjaka iz Srbije i BiH biti uključeni i Bošnjaci iz Sandžaka.

Milan Kovač iz HDZ Hrvatska kazao je da je njima njihova domovina najvažnija, a da odmah iza toga ide Bosna i Hercegovina.

"U BiH Hrvati žive sa Bošnjacima i Srbima s kojima grade svjetlu budućnost. BiH na putu ka Europskoj uniji nema boljeg prijatelja od hrvatskog naroda i Hrvatske. Okupili ste bošnjački narod i vi ste jamac njihove opstojnosti. To vam niko ne može oduzeti. Odnosi između HDZ-a i SDA prelaze odnose između dvije stranke; to su odnosi dva naroda - Hrvata i Bošnjaka", poručio je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije