BiH

Čavara: Izbor Komšića i Doma naroda FBiH koče formiranje vlasti

Čavara: Izbor Komšića i Doma naroda FBiH koče formiranje vlasti
Foto: Arhivska fotografija | Čavara: Izbor Komšića i Doma naroda FBiH koče formiranje vlasti

SARAJEVO - Aktuelni predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon opštih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizovala bošnjačka političa elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi sa izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatovao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

"Ukoliko ne postoji način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji", rekao je Čavara za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovaratri o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sistema, Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma.

"Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem", istakao je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakterisao kao glupost.

"To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH", smatra Čavara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije