BiH

Čavara o novom Zakonu o radu FBiH: Javnost treba da se zapita za koga sindikati rade?

 Čavara o novom Zakonu o radu FBiH: Javnost treba da se zapita za koga sindikati rade?
Čavara o novom Zakonu o radu FBiH: Javnost treba da se zapita za koga sindikati rade?

SARAJEVO –Ni jedan zakon o radu ne može biti savršen, ali moramo napraviti iskorak. Postojeće stanje na tržištu rada je zamrznuto. Gotovo da nema zapošljavanja, istakao je predsjednik Federacje BiH Marinko Čavara, komentarišući usvajanje Prijedloga Zakona o radu u FBiH za Vijesti.ba

„Vlada FBiH je zamrznula zapošljavanje državnih službenika. Privatni posodavci traže načina kako će iscrpiti sve mogućnosti da ne primaju nove radnike, jer kasnije će ih otpustiti“, istakao je Čavara.

Čavara ističe da je na sceni diskriminacija na tržištu rada koja se ogleda u tome da oni koji rade u državnim institucijama i preduzećima imaju sve privilegije i bilo koja prava da im bude uskraćena oni tuže i tako su svi nivoi vlasti pod ogromnim pritiskom presuda.

„Prava radnika u privatnom sektoru, u mnogim preduzećima, su na jako niskom nivou i to moramo promjeniti. Oni koji rade u javnim institucijama moraju biti svjesni da ne moraju imati sve što zamisle, a da oni koji rade u privatnom sektoru da nemaju ništa. Tu moramo približavati prava“, istakao je Čavara.

On je istakao da novi Zakon treba pročitati i vidjeti koliko prava daje i insistirati na tome da se on primjenjuje.

„Tada će mnogi radnici biti presretni s ovim Zakonom“, rekao je Čavara.

Takođe, Čavara ističe da javnost treba da se zapita za koga sindikati rade.

„Ako se prisjetimo da je ovo vodstvo sindikata, na temelju bliskih odnosa sa čelnicima SDP BiH i ostalima, potpisalo političku platformu o saradnju i da protekle četiri godine nisu pravili probleme, mada su u tom periodu radnici izgubili sva prava. I sada govore o istom Zakonu, na koji tada nisu imali primjedbe i tvrde kako je neprihvatljiv i kako treba praviti revoluciju. To dovoljno govori o rukovodstvu sindikata“, naglasio je predsjednik Vlade FBiH.

On je naglasio kako se nada da će svi članovi sindikata tražiti rukovodstvo koje će se boriti za prava radnika, a ne za prava određenih političkih partija.

Na pitanje da li kao predsjednik FBiH, nakon što je SDA-a dogovorila koaliciju sa BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA, očekuje ostavke preostala tri ministra iz DF u Vladi FBiH, Čavara je istakao da je najvažnije da su se u ovom periodu donijeli neophodni reformski zakoni.

„Treba razgovarati na koji način savladati prepreku u vidu potpredsjednika FBiH iz Demokratske fronte, koji može blokirati funkcioniranje vlasti“,  istakao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

On je naglasio da je zadovoljan sam što su stranke s manjim brojem zastupnika u federalnom Parlamentu pokazale veliku odgovornost prema FBiH i BiH, što su shvatile da samo reforme mogu promjeniti postojeće stanje i da možemo krenuti ka EU imajući u vidu da su reforme koje ova Vlada provodi poduprle najznačajnije države u Uniji.

„Nažalost, stranke s velikim brojem zastupnika pokazale su se sitničarskim, obmanjujući javnost da je ono što se donosi štetno za sve. Pokazali su da ne mogu voditi zemlju naprijed, već da treba stalno da se valjamo u blatu“, naglasio j Čavara

Prema njegovim riječima, nova parlamentarna većina, pokazala je spremnost, bez obzira na pritiske, da usmjeri Federaciju ka evropskim integracijama.

„To je jako pozitivno i trebamo nastaviti tim putem. Nadam se da će se to partnerstvo učvrstiti i da ćemo savladati prepreku koja je napravljena ulaskom DF-a, a onda deklarativnim izlaskom iz vlasti zadržavajući ključne pozicije u FBiH“, istaka je on.

Komentarišući izjavu potpredsjednika FBiH Milan Dunović (Demokratska fronta) da neće ssprječavati imenovanja ministara ako se u vlast ne uvodi SNSD, Čavara ističe:

„Takvi stavovi pokazuju o koliko ozbiljnim ljudima se radi. Ukoliko nisu dio vlasti, otkud im pravo da kreiraju ko će biti dio te vlasti. Ima li iko, ko prati političku situaciju, da još vjeruje izjavama koje dolaze iz Demokratske fronte?! Do sada su bezbroj puta mjenjali svoje stavove. To i neodgovornost prema građanima FBiH najbolje oslikava tu stranku“, naglasio je Čavara.

(Vijesti.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije