BiH

Čavara zabrinut zbog nepoštivanja dogovora u Vladi FBiH

Čavara zabrinut zbog nepoštivanja dogovora u Vladi FBiH
Čavara zabrinut zbog nepoštivanja dogovora u Vladi FBiH

SARAJEVO - Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je Srni da je zabrinut što dogovore u Vladi FBiH ne poštuju prvenstveno ministri iz reda Demokratskog fronta /DF/, a slično se ponašaju i ministri iz SDA.

Potpredsjednik HDZ-a BiH istakao je da bi u slučaju nastavka nepoštivanja postignutih dogovora postala upitna i budućnost koalicije SDA-DF-HDZ i budućnost rada u ovom sastavu Vlade FBiH.

"I pored svih optimističkih pogleda i pokušaja ostvarivanja dogovora, čini se da je sve manje prostora za tako nešto. Ukoliko se nastavi kontinuirano kršiti dogovori, postavlja se pitanje koja je svrha tog dogovaranja", rekao je Čavara.

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović potvrdio je Srni da će ministri iz DF-a u Vladi FBiH povodom trenutne situcije u FBiH održati konferenciju za novinare u nedjelju, 17. maja.

Mandilović nije želio da komentariše trenutnu situciju u Vladi FBiH i među koalicionim partnerima, ističući da će više riječi o tome biti u nedjelju.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je Srni da priča o nepoštivanju dogovora nema veze sa ministrima iz SDA. "Na dnevni red sjednice ministri stavljaju tačke, a onda ih Vlada usvaja. Problem je što su kompanije za koje HDZ ima interes u nadležnosti Ministarstva energetike, na čelu sa ministrom Reufom Bajrovićem", rekao je Novalić.

On je podsjetio da je Bajrović na Kolegijumu Vlade na dnevni red stavio pitanje
"Aluminija" Mostar, koja ima gubitak od 280 miliona KM.

"Bajrović je na sjednici Kolegijuma uvrstio ovu tačku, na naše opšte zadovoljstvo, da bi je nakon dva sata povukao. Kao premijer ne mogu ništa kada ministar povuče tačku s dnevnog reda", rekao je Novalić.

Na pitanje kako vidi budućnost koalicije SDA-DF-HDZ, Novalić je ponovio da Vlada kao tehničko tijelo nije u mogućnosti da riješi taj probem, te da stranke to moraju na višem nivou dogovoriti.

"Mi ne možemo riještiti pitanja neslaganja oko firmi između stranaka, prije svega između HDZ-a i DF-a. Ja sam tu nemoćan, jer ministri predlažu dnevni red, a mi na Vladi ne možemo raspravljati o tački koju ministri povuku", naglasio je Novalić.

Ministri iz HDZ-a juče nisu učestvovali u radu sjednice federalne Vlade, jer je nakon usaglašenog dnevnog reda federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović odlučio da povuče tačku o stanju u privrednom društvu "Aluminij" Mostar.

Vlada FBiH u krizi je duže od mjesec dana zbog sukoba o smjenama i imenovanjima u javnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije