BiH

Čavić: Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH

Čavić: Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH
Čavić: Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je večeras jednu vrstu blokade funkcionisanja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Savez za promjene će, kaže, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u bh. institucijama, a lično misli da sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju, dotle će funkcionisanje institucija BiH biti na čekanju.

"Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja", kazao je Čavić.

"Nije dobro ovo što je napravio. Ne može Sakib Softić da predstavlja institucije BiH", rekao je predsjednik NDP-a ponovivši da će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića i istog dana kada se uputi u zahtjev za reviziju tužbe.

"Ovo može da izazove veoma ozbiljne posljedice po međuetničke odnose. Ovo je podsticanje na konflikt, jezik mržnje...i ponovno vraćanje u prošlost, umjesto da se bavimo reformama, zaustavimo ljude da ne idu iz zemlje. S onima koji misle da im politička budućnost može da bude izgrađena na prošlosti ne želim da imam posla", dodao je.

Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države.

"Ne mislim da je to razumno i pametno, deset godina nakon presude koja postoji pokretati spor ponovo protiv Srbije. Mjesec i po dana uoči održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji je politička tempirana bomba, montirana da ekspoldira upravo pred izbore u Srbiji. Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH. Poslije svih ovih inicijativa u proteklih godinu dana, koje su nas vraćale unazad i proizvodile konfliktnu situaciju BiH, po mom ubjeđenjenu ovo je suvišno i nepotrebno i Izetbegović je odgovoran za blokadu funkcionisanja BiH koja će sigurno uslijediti poslje ovog", dodao je Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije