BiH

Čavić: Neće se promijeniti politika Hrvatske u regionu

Čavić: Neće se promijeniti politika Hrvatske u regionu
Čavić: Neće se promijeniti politika Hrvatske u regionu

BANJALUKA - Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić vjeruje da pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović na juče završenim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj neće doći do neke bitnije promjene u spoljnjoj politici te zemlje, jer je svima u regionu u interesu mir, stabilnost i dobrosusjedski odnosi.

"Spoljnja politika Hrvatske prema regionu i državama regiona ne bi trebalo bitnije da se mijenja. Možda će dobiti neke specifikume HDZ-ovih stavova, ali ne vjerujem da će to biti bitno van okvira politike koju je dosad vodio Ivo Josipović", rekao je Čavić.

Podsjetio je da je svima cilj u regionu Evropska unija i ne vjeruje da će druge zajedničke ciljeve u regionu "napustiti" Kolinda Grabar-Kitarović.

Vjeruje da će se nastaviti razumnim putem dobrosusjedskih odnosa i njihove afirmacije, bez obzira ko je na čelu Hrvatske ili susjednih država.

Čavić je još ocijenio da su u regionu održani već treći izbori, u kratkom vremenu, a u kojima se izbor predsjednika vrši na vrlo tijesnoj razlici između dva kandidata.

To se prvo desilo, podsjetio je, u Srbiji između kandidata Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, zatim u Republici Srpskoj između Milorada Dodika i Ognjena Tadića, a sada i u Hrvatskoj gdje su se u izbornoj trci nadmetali Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović.

Smatra da to govori da su političke situacije poprilično neuravnotežene i da postoje dva podjednako snažna politička bloka, bar u izbornoj godini.

"Takva situacija je sada u Hrvatskoj, gdje postoji ogromna količina nezadovoljstva kod građana ekonomsko-socijalnim stanjem, pa su onda spremni i da zaborave grijehe stranke koja je kandidovala Kolindu Grabar-Kitarović. Ti grijesi su vrlo svježi i vezani su za vrijeme Ive Sanadera", ocijenio je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije