BiH

Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom

Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom
Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom

BANJALUKA - Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je u svojstvu poslanika i bivšeg predsjednika RS bio u timu RS za odbranu Dana RS, rekao je za Nezavisne novine da je odluka Ustavnog suda BiH donesena od strane sudija Bošnjaka i uz pomoć stranaca.

"Ova odluka nema nikakve veze sa pravom i pravdom. Ovo je čista politička odluka. To znači da nemamo drugog izbora, pored ovakvog djelovanja Ustavnog suda BiH, nego da Narodna skupština RS zauzme stav i ostane pri Deklaraciji da nećemo ukidati praznik Republike, bez obzira na to šta govori i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH", rekao je Čavić, dodajući da RS treba da koristi druga sredstva pravne borbe na drugim instancama.

On je naglasio da je Dan Republike zakonom, koji je izmjenjen 2007, sekularni praznik, ne vjerski, ali da nije u pitanju Dan Republike, nego Republika i to za RS ne može biti prihvatljivo.

"Iako je, prema Zakonu o državnim praznicima Republike Srpske, Dan Republike jasno označen kao sekularni praznik, sudije Ustavnog suda BiH su ga tretirale kao vjerski praznik što im je poslužilo kao osnov za ustavno osporavanje", navodi se u saopštenju NDP-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije