BiH

Čavić: Politički uticaj na rad privrednih sudova

Čavić: Politički uticaj na rad privrednih sudova
Čavić: Politički uticaj na rad privrednih sudova

BANJALUKA - Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da se politički najviše utiče na privredne sudove, te poručio da tužioci treba da rade odlučno, bez obzira ko je predmet postupka.

Čavić je u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Izvještaju o radu tužilaštava Republike Srpske u prošloj godini rekao da rad tužilaštava najbolje ilustruju ranije riječi glavnog republičkog javnog tužioca Mahmuta Švrake da se ne može raditi, jer nema političke volje.

"Kakve veze s tim ima politička volja", zapitao je Čavić.

On je naveo da se ne rješavaju problemi poput zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci, zbog čega je dobijao ozbiljne prijetnje, te da je, akko je naveo, školski primjer lopovluka i to što je prijedorska "Trgoprodaja" nezakonito prodala propali trgovački centar Republičkoj geodetskoj upravi.

Prema njegovim riječima, i dalje nema pokretanja odgovornosti za one koji su uzrokovali pad Banke Srpske, iako se šteta po tom pitanju mjeri stotinama miliona maraka, kao i zbog malverzacija u slučaju preduzeća "Alumina", gdje su desetine miliona maraka završile u privatnim džepovima.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić postavio je pitanje predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva o 37 sudskih presuda protiv 37 Srba iz Šamca za navodno počinjene ratne zločine, a koje su došle na izvršenje Osnovnom sudu Modriča.

On je rekao da je te presude 1993. godine donio Vojni sud u Orašju, te da se tim ljudima sudilo u odsustvu, a presude su postale pravosnažne.

Raspravom o Izvještaju o radu tužilaštava Republike Srpske u 2016. godini nastavljena je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka rekao je sinoć da je kaznena politika prema izvršiocima krivičnih djela i dalje blaga, te da se ta praksa sudova mora mijenjati.

On je dodao da su tužilaštva u prošloj godini imala 10.823 prijave, od kojih je 8.481 riješena.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. godinu.

Dnevnim redom je predviđeno razmatranje i prijedloga odluka o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, kao i o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je glasanje o apsolviranim tačkama u 14.00 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije