BiH

Čavić: Pozivam Dodika da održi referendum koji je izglasao

Čavić: Pozivam Dodika da održi referendum koji je izglasao
Foto: Ilustracija | Čavić: Pozivam Dodika da održi referendum koji je izglasao

BANJALUKA- Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da vlast u Republici Srpskoj mora da održi referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer o tome postoji usvojena odluka Narodne skupštine RS-a, ocijenivši da je licemjerno i cinično da se predsjednik RS-a Milorad Dodik krije iza opozicije, čije ga mišljenje i ne interesuje.

Istakao je da nigdje u zakonu o referendumu ne piše da opozicija mora da podrži taj referendum.

"Od kada je to Miloradu Dodiku stalo do toga šta ja mislim", upitao je Čavić komentarišući navode Milorada Dodika, koji je danas pozvao opoziciju da podrži održavanje referenduma u RS-u, a ukoliko nema te podrške, privremeno će biti povučena ta odluka o referendumu do postizanja konsenzusa u RS.

Čavić je, međutim, pozvao Dodika, Nedeljka Čubrilovića, Nenada Stevandića i druge predstavnike vlasti u RS-u da održe referendum, jer su u Narodnoj skupštini usvojili o tome odluku.

Ismijao je Dodikovu najavu da će se umjesto referenduma u RS-u pokrenuti peticija s istim pitanjem kao onim na referendumskom listiću.

Dodika i druge predstavnike optužio je da su se prepali sankcija, i ličnih i ekonomskih za RS.

"Ja ću, kada referenduma bude, na njega izaći, ali mislim da taj dan neću dočekati”, rekao je lider NDP-a, koji smatra da u RS neće ni biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je danas izjavio da se nepoštivanje odluka Narodne skupštine RS-a, u narednom periodu treba tretirati kao krivično djelo, a Čavić mu je odgovorio da u RS-u treba da odgovaraju oni koji ne provode skupštinske odluke, zbog čega je on podnio krivične prijave.

Istakao je i da stranke s kojima su u partnerstvu za naredne izbore treba da predlože kandidate za najznačanije funkcije, koji mogu da pobijede te da je potrebno da se objave njihova imena i programi, kako procjenjuje, do kraja novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije