BiH

Čavić: Za loše plasirane kredite IRB-a odgovorna Vlada

Čavić: Za loše plasirane kredite IRB-a odgovorna Vlada
Čavić: Za loše plasirane kredite IRB-a odgovorna Vlada

BANJALUKA - Lider Narodne demokratske partije Dragan Čavić rekao je večeras na sjednici Narodne skupštine RS tokom rasprave o izvještaju o radu Investiciono-razvojne banke RS da je sva odgovornost loše plasiranih kredita na Vladi RS i da je dobra ideja propala zbog nezakonitosti i aljkavosti.

Čavić je rekao da IRB vode eksponenti nakaradne politike kada su u pitanju javna sredstva.

Milanko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke RS, naveo je da se iz materijala o radu IRB-a koji se nalazi pred poslanicima malo šta vidi.

Podsjetio je da je Bojan Golić, kao direktor IRB, oštetio RS, "što je priznao i za šta je dobio četiri mjeseca zatvora".

"Vlada RS odobrava kredite iznose preko 500.000 KM i snosi direktnu odgovornost za kredite koji su doveli do toga da je, između ostalog, Bobar banka propala. Odgovornost Vlade RS je, prema tome, najveća", rekao je Mihajlica.

Upitao je zašto se ne kaže kojim preduzećima su reprogramirani krediti i zašto poslanicima IRB nikada nije dostavio informaciju o efektima plasiranih kredita.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da u izvještaju IRB-a nedostaje informacija koja preduzeća i fizička lica ne izmiruju obaveze po osnovu preuzetih kredita od IRB-a.

"Pitanje je kako je Toplana Prijedor dobila kredit i s čim se kreditni odbor IRB-a nosio kada je odobravao taj kredit. Nema opravdanja za taj kredit; takav je slučaj i sa Olimpijskim centrom Jahorina. Teško ćete dobiti povrat sredstava od Olimpijskog centra Jahorina; ovdje ćete ići u konverziju duga u akcije, a sa tim akcijama nikakvih prava nećete imati. To je metod koji ste koristili već i zbog kojeg su svi direktori IRB-a pobjegli glavom bez obzira", rekao je Marković.

Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a, naglasio je da na zajmove IRB-a eksplicitno pravo ima Vlada Republike Srpske.

"Pošto banke nemaju neko mišljenje o podobnosti kreditnih korisnika najlakše je to prebaciti na IRB", rekao je Govedarica koji je obrazložio primjer privatizacije i poslovanja Borje iz Teslića.

Tokom rasprave o poslovanju IRB-a RS nijedan poslanik iz stranaka vladajuće koalicije se nije javio za riječ.

Završnu riječ na sjednici Narodne skupštine RS imala je Snežana Vujnić, direktor IRB-a.

"Sva preduzeća registrovana u RS i Brčko distriktu mogu dobiti kredit i nema važnosti ko je direktor i odakle dolazi. Mi smo likvidni, tako da nisu tačne iznesene optužbe. Za boračku kategoriju smo imali 10 miliona, imamo mogućnost za plasman još šest miliona KM i svi borci koji žele da rade mogu da dobiju kredite po fiksnoj kamatnoj stopi", rekla je ona.

Podsjetila je da su mnoga sredstva o kreditima na čekanju jer niko nije podnio zahtjev, pogotovo u poljoprivredi.

"Sporazume mogu potpisati i oni koji imaju problema u otplati obaveza. Ako zatvorimo preduzeća, niko neće imati koristi od toga. Nikada nismo sakrili ko je dobio kredit. Pravila su jasna, svima dostupna preko naše službene stranice, tako da se nikome ne može uskratiti pravo", istakla je Vujnićeva.

Narodna skupština će nastaviti sa radom u srijedu u 10 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije