BiH

Čavić podnio krivičnu prijavu za primanje mita protiv nn lica

Čavić podnio krivičnu prijavu za primanje mita protiv nn lica
Čavić podnio krivičnu prijavu za primanje mita protiv nn lica

BANJALUKA - Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić u dogovoru sa liderima šefova SDS-a i PDP-a podnio je krivičnu prijavu protiv nn lica za koje sumnja da su davali ili primili mito, a na osnovu audio materijala u vezi sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović koji se pojavio u javnosti.

Čavić je naglasio da ne spori da treba da bude istraženo ko je neovlašteno snimao Cvijanovićevu, ali da se ne smije udaljiti od onoga što se čuje na spornom snimku, a šta, po njemu, ima karakter političke korupcije – davanja i primanja mita.

"Tražimo da budu iskorišteni svi kapaciteti i da se utvrdi činjenično stanje o ovom neviđenom skandalu", rekao je Čavić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je prijavu podnio glavnom tužiocu Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimiru Lepiru, direktoru Policije Republike Srpske Gojku Vasiću, te odgovornim u Agenciji za istrage i zaštitu.

Na pitanje da li će Adamu Šukalu biti ponuđeno mjesto u Domu naroda parlamenta BiH, Čavić je rekao da u ovom trenutnku još nije bilo nikakvog sastanka na tu temu.

Na pitanje na koga sumnja kada je riječ o licima koja su navodno primila mito, Čavić je rekao da ne bi da spekuliše, zbog čega je podnio prijavu protiv nn lica.

On je rekao da su pod sumnjom da su primili mito svi poslanici "drugog bloka" i to njih 36 ili 41, zbog čega je istraga u interesu svih poslanika NDP-a, SDS-a i PDP-a.

Na pitanje da li je tačno da je novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojin Mitrović napustio NDP, Čavić je rekao da to treba pitati Mitrovića koji je, kako je rekao, uživao njegovu podršku i povjerenje i koji je "imao određenih dilema".

Na danas održanoj konferenciji za novinare Čavić je rekao da će Savez za promjene najvjerovatnije imati svoje kandidate za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, te da nakon jučerašnjeg nastupa u javnosti predsjednika NS Adama Šukala niko nije siguran koliko ima glasova za parlamentarnu većinu neophodnu za izbor skupštinskog rukovodstva.

Na pitanje da li će podnijeti krivičnu prijavu protiv člana Partije ujedinjenih penzionera koji je javno rekao da su primili 50.000 KM od SDS-a, Čavić je rekao da ima "jednak aršin prema svima, ali da je riječ o različitim stanjima prije i poslije izbora".

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Čavić je rekao da će lično rado pregovarati i sa HDZ-om, ali da ne može reći šta će i kako HDZ odlučiti.

"Ako se odluče da priđu ovom savezu otvoreni su uslovi za normalno funkcionisanje parlamentarne većine i Savjeta ministra, a ako se to ne desi, onda je jasno da se otvaraju problemi u funkcionisanju Doma naroda, prije svega u redovima hrvatske delegacije", pojasnio je Čavić.

On je naglasio da ne treba prejudicirati o formiranju vlasti na nivou BiH, jer je moguće više opcija, ali je dodao da se o jednoj opciji ne govori, a to je da sve stranke iz Srpske zajednički prave većinu sa strankama iz Federacije BiH, što je, kako je rekao, nemoguće.

U određenom broju medija u BiH 15. novembra je objavljen montiran, kompromitujući audio-materijal u kojem su iz konteksta izvučene pojedinačne izjave premijera, te montirane sa drugim izjavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije