BiH

Čeka se na novi put prema Podgorici: Foča - Šćepan Polje dionica iz noćne more

Čeka se na novi put prema Podgorici: Foča - Šćepan Polje dionica iz noćne more
Foto: N.N. | Čeka se na novi put prema Podgorici: Foča - Šćepan Polje dionica iz noćne more

BANJALUKA - Putnici i prevoznici koji saobraćaju putem Foča - Šćepan Polje, koji je dio magistrale Sarajevo - Podgorica i ujedno najbliži i ključni put iz BiH prema Podgorici, kažu da je u katastrofalnom stanju i da što prije treba nešto preduzeti, a iz Ministarstva saobraćaja i veza RS poručuju da će potpisivanje i ratifikacija sporazuma između Savjeta ministara BiH i Crne Gore biti posljednji korak ka izgradnji ovog puta.

"Po potpisivanju i ratifikaciji sporazuma između Savjeta ministara BiH i Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na magistralnom putu M-18 i finaliziranju finansijske konstrukcije, započeće realizacija projekta", rekli su u Ministarstvu.

Podsjetili su da je Evropska komisija iz programa IPA finansirala izradu projektne dokumentacije za izgradnju magistralnog puta Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje) s međudržavnim mostom.

"Aplicirano je i prema Investicijskom okviru za zapadni Balkan (WBIF) za dodjelu grant sredstava u iznosu 20% za realizaciju ovog projekta, a Ministarstvo je razgovaralo i s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnom zaduženju za izgradnju ovog puta i EBRD podržava njegovu realizaciju", kažu u Ministarstvu.

Naveli su da je glavni projekat izgradnje ovog magistralnog puta isporučen Javnom preduzeću "Putevi RS", te da je vrijednost projekta oko 79 miliona evra.

Naglasili su da je Ministarstvo pokrenulo aktivnosti za realizaciju ovog projekta na način da je iniciralo prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH zaključivanje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na ovom magistralnom putu, čija procedura je, kako kažu, u toku.

Naglasili su da istovremeno JP "Putevi RS" sprovodi aktivnosti neophodne za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje građevinske dozvole.

Napomenuli su da je JP "Putevi RS" uradilo određena poboljšanja ovog puta, kao što su ispravljanje krivina, proširenje kolovoza, a sve radi povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju u vrijednosti 1,5 miliona KM.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS, kazao je da je najveća opasnost što se tim putem vrši prevoz putnika.

"Ako vam kažem da je makadamski put kao autoput za tu dionicu, onda će vam sve biti jasno. To su takve provalije i tako ružna dionica, da je to neopisivo", istakao je Grbić za "Nezavisne".

Naglasio je da su svi u Udruženju, a pogotovo članovi sa područja Bileće, više puta tražili da se pokuša nešto uraditi na tom dijelu puta.

"To je put koji je u katastrofalnom stanju, toliko da bi, kada bi neko normalan otišao tamo, zabranio bi da se uopšte saobraća tim putem i autima, a kamoli kamionima i autobusima. Put je užasan. Mi već nekoliko godina tražimo da se ili zatvori ili popravi i naslušali smo se mnogo obećanja, ali ništa se nije desilo", tvrdi Grbić.

Banjalučanin D.Š., koji je nedavno putovao iz Banjaluke ka Podgorici, kaže kako bi ovaj put u svakoj razvijenijoj zemlji već bio zatvoren dok se ne uradi novi.

"Išao sam poslom iz Sarajeva u Budvu i morao sam proći tim putem. Moram da kažem da sam na momente stvarno doživio strah od provalija, propusta, strmina, odrona kamenja i uskog kolovoza. Uglavnom, nikako ne bih volio da mi se ponovi takvo iskustvo", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije