BiH

Čeka se odluka o potpredsjedniku FBiH

Čeka se odluka o potpredsjedniku FBiH
Čeka se odluka o potpredsjedniku FBiH

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta FBiH neće održati u četvrtak nastavak sjednice, odluka je Kolegija Doma naroda FBiH nakon sjednice koja je održana danas u Sarajevu.

"Jednoglasno smo odlučili da sjednicu odgodimo za narednu sedmicu i sigurno je da će sve biti završeno do 31. januara, kako niko od onih koji uživaju prava na osnovu odluke o privremenom finansiranju ne bi bio ugrožen", rekao je Jasenko Tufekdžić, potpredsjedavajući Doma naroda FBiH.

Sjednica je, kako je rekao, odgođena zbog toga što, u ovom momentu Dom naroda FBiH nema kapacitet i snagu da izglasa potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda i zbog toga što delegati imaju dovoljno vremena da do 31. januara donesu odluku o privremenom finansiranju i odluku koja se tiče finansiranja grada Mostara.

Tufekdžić je rekao da je, koliko je njemu poznato, u ovom momentu jedini kandidat za potpredsjednika FBiH Slobodan Šoja. Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH, kazala je da je odluka o nezakazivanju sjednice jednoglasna, jer Kolegij ima informacije da bi moglo doći do dogovora o izboru potpredsjednika u Klubu Srba.

Upitana da kaže šta ako ne dođe do dogovora, Bradara je rekla da Klub hrvatskog naroda neće dovesti u pitanje funkcionisanje FBiH.

"Po Ustavu je dovoljno da kandidat dobije pet potpisa i onda glasaju delegati", objašnjava Bradara, koja je uvjerena da će tih pet potpisa kandidat iz reda srpskog naroda imati.

Slaviša Šućur, Delegat iz Kluba Srba u Domu naroda FBiH (SDP), rekao je da nema informaciju o tome da je blizu dogovor o kandidatu za potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

"Ako postoji mogućnost da naredne sedmice imamo i kandidata za potpredsjednika, nema razloga da zakazujemo dvije sjednice. Važno je istaći da je zaključak Kolegija da se sjednica mora održati do kraja januara, kako bi odluke o privremenom finansiranju i zakoni o budžetima buli doneseni u zakonskom roku", rekao je Šućur.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), danas je na društvenoj stranici napisao da je "laž je da se vlast ne može formirati, jer to blokira SDP BiH, kao što je laž da sve čeka zbog mog odsustva iz BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije