BiH

Čelnike FBiH sele u banku

Čelnike FBiH sele u banku
Čelnike FBiH sele u banku

SARAJEVO - Kabineti predsjednika i dvojice potpredsjednika FBiH, nakon iseljavanja iz zgrade Predsjedništva BiH, biće smješteni u zgradi Privredne banke Sarajevo (PBS), odlučila je federalna vlada.

U zgradu Privredne banke, u Alipašinoj ulici u Sarajevu, sa čelnicima FBiH useliće i Federalno pravobranilaštvo, koje je sad u zgradi Vrhovnog suda FBiH. Novi smještaj za Pravobranilaštvo i urede čelnika FBiH više neće biti besplatan. Na godišnjem nivou koštaće više od 260.000 KM.

"Prostor na trećem i četvrtom spratu Privredne banke, 1.230 kvadratnih metara, trebalo bi da bude useljiv od 1. decembra ove godine, nakon što se u građevinskom smislu prilagodi korisnicima. Mjesečna zakupnina je 22.146 KM s PDV-om", kazao je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Na prijedlog Službe, Vlada je u četvrtak donijela odluku o zakupu u zgradi PBS, čime je konačno ispoštovan više godina star zahtjev Predsjedništva BiH da se federalne institucije isele iz njihove zgrade.

Iako su čelnici FBiH imali besplatan smještaj u zgradi kolektivnog šefa dražve, kao i Pravobranilaštvo u zgradi Vrhovnog suda, Korać tvrdi da plaćanje kirije za ove dvije institucije neće stvoriti mnogo veće budžetske troškove.

Novi smještaj za Pravobranilaštvo i kancelarije čelnika FBiH više neće biti besplatan. Na godišnjem nivou koštaće više od 260.000 KM

"Služba ima osigurana sredstva za decembar, a za narednu godinu će biti osigurana u budžetu FBiH. Premda vanredni, ovaj trošak se kompenzira sa drugim pozicijama u budžetu naše službe jer ovim preseljenjem Služba više nema obavezu održavanja zgrade Predsjedništva BiH", objasnio je Korać.

Privredna banka Sarajevo nije izabrana javnim pozivom nego u "postupku kontinuiranog i transparentnog procesa prikupljanja ponuda za zakup poslovnog prostora koji u skladu sa svojim nadležnostima provodi Služba".

Zgrada u kojoj je ranije bila smještena Ambasada SAD (u blizini sjedišta Vlade FBiH) ranije je spominjana kao nova adresa na kojoj bi ubuduće mogli biti predsjednik i potpredsjednik FBiH. Korać kaže da na to nisu htjeli pristati akteulni čelnici FBiH Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

"Zgrada gdje je bila Ambasada je rezidencijalni objekat u posjedu Službe, sa državnim karakterom vlasništva, koji pored toga zahtijeva ulaganja od oko pola miliona KM da bi se prilagodio namjeni", rekao je Korać, dodavši da su aktuelni čelnici FBiH saglasni s izborom zgrade Privredne banke Sarajevo.

Jedan od dioničara ove banke pod istragom je jer je osumnjičen za organizovani kriminal i pranje novca, no Korać tvrdi da je Služba u procesu izbora zakupodavca komunicirala s Upravom banke, "dok s rečenim gospodinom ili bilo kojim drugim dioničarem ili vlasnikom PBS nikakvih kontakata nije bilo".

Saglasnost na odluku o zakupu poslovnog prostora u zgradi PBS dalo je Ministarstvo finansija FBiH.

"U obrazloženju odluke je navedeno da je ovo ipak povoljnija opcija, jer Služba više neće imati troškove angažiranja svojih ljudi u zgradi Predsjedništva BiH. Novac za zakup u zgradi banke do kraja godine ide na teret Službe, a iduće će biti regulisan budžetom", objasnio je Ante Krajina, ministar finansija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije