BiH

Centar Skenderija: Uz milionske gubitke, zapošljavaju nove radnike

Centar Skenderija: Uz milionske gubitke, zapošljavaju nove radnike
Centar Skenderija: Uz milionske gubitke, zapošljavaju nove radnike

SARAJEVO - Menadžment Centra "Skenderija", uprkos gubicima u posljednje tri godine i "zabrani" resornog ministarstva, provodi nezakonitu sistematizaciju koja predviđa upošljavanje 40 novih radnika, među njima i pet savjetnika generalnog direktora.

Rekli su ovo u Sindikatu sarajevske "Skenderije", u kojem tvrde i da je kroz sistematizaciju oko 130 radnika dobilo otkaz na svom radnom mjestu, a ponuđen im je ugovor nanovo, sa boljim ili lošijim koeficijentom, "u zavisnosti od članstva u Sindikatu i vezama".

"Ko nije bio kooperativan, dobio je lošije mjesto i tu su uglavnom članovi Sindikata. Za direktora Sektora obezbjeđenja došao je rođak generalnog direktora Suada Džinde. Za direktora Pravnog sektora došla je pripravnica, iako je morala imati tri godine iskustva na šefovskim poslovima, ali je u srodstvu sa predsjednikom Nadzornog odbora i tehničkim direktorom Alijom Isovićem", rekli su u Sindikatu "Skenderije", te dodali da je već oko 30 novih ljudi potpisalo ugovor.

Firma u zadnje tri godine napravila više od dva miliona KM gubitka, a plate neizvjesne i za stare i za nove radnike

Kažu i da se krši Zakon o Vijeću uposlenika, po kojem Sindikat daje saglasnost na sistematizaciju, a u ovom slučaju nije ni konsultovan.

"Da bi se uradila sistematizacija radnih mjesta, morao je biti urađen elaborat o ekonomskoj opravdanosti, a on se može uraditi samo ako firma pozitivno posluje", dodaju u Sindikatu.

Napominju da su Pravilnik o sistematizaciji potpisali Džindo i Isović i to u momentu kada je Džindo izabran za v.d. direktora "Krivaje", a na njegovo mjesto je za v.d. generalnog direktora izabran upravo Isović. Primopredaja dužnosti očekuje se u ponedjeljak.

Ahmed Zubović, bivši generalni direktor "Skenderije" i sadašnji savjetnik generalnog direktora, istakao je da je firma u zadnje tri godine napravila više od dva miliona KM gubitka, a i u prvih šest mjeseci ove godine konstatovano je negativno poslovanje.

Dodao je da je pitanje kako će biti obezbijeđene plate za nove radnike kada je upitno da li će ih i postojeći imati, s obzirom na to da je stanje u "Skenderiji" katastrofalno, jer ovo javno preduzeće više nema svojih djelatnosti, poput sajmova i privrednih i kulturnih programa.

"Sistematizacija nije rađena šest i po godina, nego sada, kada Džindo odlazi. Prave se dupla radna mjesta pa tako portparola i pravnika ima i 'Skenderija' i njen Dom mladih. Ministarstvo privrede je upozorilo da se ne primjenjuje Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji dok se ne izvrši izbor nove uprave. Dakle, zabranilo je provođenje sistematizacije, ali se ona provodi", naglasio je Zubović.

Napomenuo je da je "Skenderija", dok je on bio na njenom čelu, imala 300.000 KM dobiti godišnje i nije dobijala novac iz budžeta, dok sada pravi gubitke, mada dobija sredstva iz budžeta.

Za direktora Sektora obezbjeđenja imenovan rođak direktora Suada Džinde, a direktor Pravnog sektora je pripravnica i rođaka v.d. direktora Alije Isovića

Alija Isović je kazao da nije riječ o novom pravilniku nego nadogradnji postojećeg, koji je uzeo u obzir radna mjesta za koja su sklapani ugovori o djelu. Tvrdi da ima samo četiri ili pet radnika koji su promijenili radno mjesto, jer su promijenjeni uslovi.

"Ispoštovano je upozorenje Ministarstva koje je imalo zamjerku što je uslov za prijem dva savjetnika bio uopšten i predviđao samo VSS. Bila su predviđena četiri savjetnika, ali je to smanjeno na dva. Što se tiče direktora Pravnog sektora, ta djevojka pet godina radi u 'Skenderiji'. Jeste sa mnom u srodstvu, ali ja je nisam postavljao", kazao je Isović, te dodao da je Izvršnom odboru Sindikata mandat istekao u aprilu.

Do Suada Džinde nismo uspjeli doći kao ni do ministra privrede KS Rusmira Sendića s obzirom na to da je juče bio Bajram, a ni u ponedjeljak ga zbog praznika nismo našli u kancelariji iako nije bio Bajram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije