BiH

Ćeranić: Ogromne bezbjednosne prijetnje

Ćeranić: Ogromne bezbjednosne prijetnje
Ćeranić: Ogromne bezbjednosne prijetnje

BANJALUKA - Bezbjednosne prijetnje sa kojima se suočavaju Republika Srpska i BiH su ogromne, a BiH ne preduzima adekvatne mjere za borbu protiv terorizma, jer nema jedinstvene političke volje da se problemi nazovu pravim imenom, rekao je bezbjednosni ekspert Predrag Ćeranić.

Ćeranić je istakao da je bezbjednosni sistem u BiH prilično neuvezan i porozan i da je rad MUP-a Republike Srpske, bez saradnje sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH u nekim segmentima, ograničen.

"Teško MUP Republike Srpske može da se bavi nekim problemima čija se rješenja nalaze u Federaciji BiH, ali postoje mnogi problemi koje, ukoliko ih ne riješi MUP Srpske, neće niko drugi rješavati", rekao je Ćeranić u Banjaluci prije javnog foruma "Bezbjednost Republike Srpske – stanje, izazovi i perspektive".

On je precizirao da su to različite bezbjednosne prijetnje uperene protiv Republike Srpske koje se često omalovaže na nekim drugim nivoima vlasti.

"Ako posmatramo suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, jedan od prvih svjedoka je rekao da je na sirijsko ratište otišao kada je pročitao fetvu. Šta ako neko napiše fetvu da je Republika Srpska legitimna meta?", rekao je Ćeranić.

Govoreći o bezbjednosnim izazovima sajber kriminala, Ćeranić je upozorio na činjenicu da je internet kao prostor pravno neuređen, kao i da u EU ne postoje opšteprihvaćena rješenja.

On je dodao da se domaća policija protiv sajber kriminala bori koliko može, ali da to ne može biti uspješno bez saradnje sa policijama i bezbjednosnim službama u regionu i svijetu.

Komentarišući promjene rukovodećeg kadra u MUP-u Republike Srpske, Ćeranić je rekao da se resorni ministar Dragan Lukač drži dobrih principa kadrovske politike, kojima se vodi računa da dobri menadžeri budu na funkcijama na kojima mogu pružiti maksimum.

"Drago mi je da je ministar dobio ovlašćenja da postavlja one za koje procijeni da su mu najpotrebniji. Ministar je i u ratu i nakon rata bio prepoznatljiv kao neko ko ima dignitet i kome se može vjerovati", poručio je Ćeranić.

Zamjenik direktora Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje javne bezbjednosti zadovoljavajuće u svim oblastima, što potvrđuju i svi relevantni statistički podaci.

Komentarišući informacije o opremanju Specijalne jedinice policije, Ćulum je rekao da se radi o projektu opremanja mobilnih operativnih centara veze kako bi se u slučajevima vremenskih nepogoda signalom pokrila čitava teritorija Republike Srpske.

Ćulum je rekao da MUP ne vrši nikakva prisluškivanja građana osim onih koja se provode prema nalogu suda, u šta se više puta uvjerio i Odbor za bezbjednost Narodne skupštine. 

Organizator javnog foruma "Bezbjednost Republike Srpske – stanje, izazovi i perspektive" je Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije