BiH

Češka šalje BiH finansijsku pomoć za zaštitu granica

Češka šalje BiH finansijsku pomoć za zaštitu granica
Foto: Ilustracija | Češka šalje BiH finansijsku pomoć za zaštitu granica

PRAG - Češka namjerava da BiH pošalje milion evra pomoći za suzbijanje ilegalne migracije i zaštiti granica, pišu češki mediji.

Češki portal "Novinki" piše da je autor nacrta prijedloga o slanju pomoći Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke. 

Prema pisanju portala, očekuje se da će Vlada naredne sedmice usvojiti prijedlog jer je stav Praga da je za rješavanje migrantske krize neophodno pojačati kontrole granice. 

Češki MUP predlaže da se novac uloži u nabavku termokamera, dvogleda, dronova i druge opreme neophopdne za efikasniji rad policije u obezbjeđenju granice. 

"Dugoročni prioritet MUP-a je da zapadnobalkanska ruta bude zatvorena. U tom pogledu, MUP je već podržao projekte pokrenute s ciljem zaštite granica u Makedoniji i Srbiji", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček za list "Pravo". 

Članovi Komiteta za spoljne poslove češkog parlamenta, čija je delegacija bila u posjeti BiH prošlog mjeseca, u potpunosti su saglasni sa slanjem pomoći. 

"BiH je jedno od najrizičnijih mjesta na Balkanu i naše angažovanje je od ključne važnosti. Naša dugoročna politika je pomoć u krizi. Nikom od čeških poslanika ne predstavlja problem slanje slične pomoći", ističe predsjedavajući Komiteta za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta i bivši šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek. 

Sličan stav ima potpredsjednik Komiteta i poslanik opozicione Piratske stranke Jan Lipavski. 

"Situacija u BiH nije dobra jer je to je jedna od zemalja kroz koje prolaze migranti preko Srbije u Evropu. Ukoliko uspijemo, ti ljudi neće više pokušavati da prođu tim putem", smatra Lipavski. 

Češki MUP se u prijedlogu poziva na izvještaj Međunarodne organizacije za migraciju u kojem se navodi da je od početka godine do 21. juna u BiH pristiglo više od 7.000 izbjeglica i migranata, a da oko 2.500 ostaje u toj zemlji. 

Prema tim podacima, svakodnevno između 400 do 600 migranata stiže u BiH i to uglavnom preko granice sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije