BiH

Čiste kasarnu od mina i uranijuma

Čiste kasarnu od mina i uranijuma
Čiste kasarnu od mina i uranijuma

SARAJEVO - U bivšoj vojnoj kasarni u Žunovnici u Hadžićima danas je započelo raščišćavanje i deminiranje terena u kasarni i oko nje, te uklanjanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava i municije, kao i ostatka municije od osiromašenog uranijuma.

Deminiranje vrši Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ), a kako nam je kazao Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava u FUCZ-u, danas na 3.500 metara kvadratnih uklonjeno je oko 50  komada granata.

"Planiramo raščistiti 8.500 do 9.000 kvadratnih metara prostora i to bi treblao biti završeno do kraja naredne sedmice", rekao je Vrana.

Dodaje da je bivša vojna kasarna u Žunovnici specifično područje, jer je tokom NATO-ovog bombardovanja 1995. godine pogođeno skladište s municijom i to je sve rasuto na velikoj površini.

"Mi ćemo sada raščistiti dio terena kao što je od nas tražila općina Hadžići. Poslije će doći na red i ostalo, jer radi se o veoma velikoj površini od 2.000 dunuma zemlje. Sad uklanjamo neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva i municiju, provodimo medicinske, hemijske i sve druge mjere", rekao je Vrana. Kasarna u Žunovnici najveći je minski izvor opasnosti u Hadžićima. U nju, iako je opasno, stalno ulaze mještani i kradu sekundarne sirovine, mada je puna mina, a budući da ju je bombardovao NATO, u njoj se još nalazi municija sa osiromašenim uranijumom.

Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići, ističe da nema razloga za strah jer je prisustvo osiromašenog uranijuma deset puta manje od dozvoljenog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije