BiH

Hadžiabdićeva Imala 11 putovanja, a uskoro će u SAD i Indiju

 Hadžiabdićeva Imala 11 putovanja, a uskoro će u SAD i Indiju
Hadžiabdićeva Imala 11 putovanja, a uskoro će u SAD i Indiju

SARAJEVO - Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH tokom 2014. i 2015. godine na službena putovanja u inostranstvo potrošili su oko 60.000 KM, od čega je najviše, oko 15.500 KM, izdvojeno na avio-letove i dnevnice Irene Hadžiabdić, koja od novembra 2014. godine faktički radi kao nelegalni član CIK BiH, a kako saznajemo, opet će na dalek put.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu "Nezavisnih", Hadžiabdićeva je tokom 2014. putovala u Rumuniju (dva puta), Sloveniju, Tunis, Jordan i Koreju, a u 2015. godini je dva puta posjetila Vašington (SAD), dva puta Crnu Goru te jednom ponovo Rumuniju.

Tih pet putovanja u 2015. koštalo je 10.140 KM, od čega je na dnevnice otišlo 3.853 KM, a na avio-letove 6.287 KM.

Podsjećamo, Hadžiabdićevoj je mandat istekao još u septembru 2014. godine, a od novembra te godine ona radi van mandata i faktički kao nelegalni član CIK-a.

Prema članu 2.15, stav 4. Izbornog zakona BiH, "ukoliko članu CIK-a mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava samo do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora".

S obzirom na to da izborni period traje šest mjeseci, što znači da je i 2014. on trajao od maja do novembra, jasno je da je Hadžiabdićevoj mandat mogao da bude produžen samo do novembra.

Od tog datuma CIK grubo krši Izborni zakon, a Hadžiabdićeva radi kao nelegalni član. Ozbiljne posljedice ovakvog kršenja zakona, a što su "Nezavisnim" ranije potvrdili i pravni eksperti, mogle bi nastupiti ukoliko neko postavi pitanje legalnosti odluka donesenih od novembra 2014. godine, pogotovo onih koje su donesene zahvaljujući odlučujućem glasu Hadžiabdićeve.

Jučer smo pokušali da utvrdimo iz kojih su sredstava plaćena ova putovanja, ali Ahmed Šantić, predsjednik CIK-a, na ovo pitanje nije nam odgovorio.

"Ne mogu vam to reći, zaista ne znam. Nemam tih informacija, jer to su ozbiljne stvari. To treba da pitate portparola", rekao je kratko Šantić.

Pokušali smo da telefonski dobijemo i portparola Maksidu Pirić, ali ona nije odgovarala na naše pozive, kao ni sama Irena Hadžiabdić.

Iz nepoznatih razloga ova jako značajna državna institucija očito će nastaviti kršiti zakon i pravno riskirati, budući da je krajem februara, prema saznanjima "Nezavisnih", Hadžiabdićeva u društvu sa Brankom Petrićem (neformalno najutjecajnijim članom Komisije), planirala nova putovanja u SAD i daleku Indiju! Nije poznato s kojom namjerom i od kojih sredstava.

Nakon što su "Nezavisne" ukazale na ove nepravilnosti, CIK je prošle sedmice zakazao hitnu sjednicu Komisije za izbor i imenovanje člana CIK-a iz reda ostalih (iz koje je kategorije i Hadžiabdićeva), no konkurs za ovu poziciju još nije raspisan, što dovoljno govori o "ozbiljnosti" jedne ovakve namjere.

Vrijedi podsjetiti, početkom maja CIK će raspisati lokalne izbore i ući ćemo u polugodišnji izborni period. Ukoliko do maja ne bude izabran novi član, Hadžiabdićeva, iako nelegalni član, ostaće sve do novembra i potvrđivanja rezultata lokalnih izbora.

Putovanja širom planete

Putovanja tokom 2014. i 2015. godine imali su gotovo svi članovi CIK-a, što svakako spada među opis njihovih poslova, no nepoznato je kakvi su bili rezultati ovih aktivnosti. Osim Hadžiabdićeve, putovali su i Ahmed Šantić (SAD, Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Austrija itd, ukupno 11.920 KM), Branko Petrić (Crna Gora, Austrija, Njemačka, Češka, Tunis, Turska itd, ukupno 10.262 KM), Suad Arnautović (Južna Koreja, Turska, Gruzija, Crna Gora, ukupno 10.000 KM), Vlado Rogić (Austrija, Njemačka, Mađarska, Češka, Moldavija, ukupno 6.350 KM), Novak Božičković (Njemačka, Austrija, Srbija, Moldavija, ukupno 3.565 KM) itd.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije