BiH

Čitajte u NEZAVISNIM : Izetbegović dolazi da sasluša svoje poslanike

Čitajte u NEZAVISNIM : Izetbegović dolazi da sasluša svoje poslanike
Čitajte u NEZAVISNIM : Izetbegović dolazi da sasluša svoje poslanike

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, doći će na sjednicu Kluba ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH kako bi saslušao sve poslanike o problemima koji su rezultirali neskrivenim nejedinstvom unutar Kluba.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Sadik Ahmetović, nekadašnji potpredsjednik SDA i jedan od četvorice poslanika nezadovoljnih (kadrovskom) politikom i dešavanjima unutar partije.

Ahmetović je, naime, pozvan u srijedu da prisustvuje sjednici Predsjedništva stranke na kojoj je, međutim, izostala očekivana smjena Asima Sarajlića, aktuelnog potpredsjednika, s pozicije šefa Kluba poslanika SDA.

Upravo su Ahmetović i Sarajlić bili glavni akteri incidenta koji se desio prije nekoliko mjeseci, kada je Sarajlić fizički nasrnuo na Ahmetovića. Ovaj, ali prevashodno događaji s Kongresa stranke, koje mnogi smatraju režiranim, rezultirali su otkazivanjem poslušnosti Centrali četiri poslanika u Predstavničkom domu, među kojima je i Ahmetović.

"Pozvan sam na sjednicu Predsjedništva da kažem svoje viđenje stanja u Klubu nakon incidenta. Poznato je javnosti da četiri poslanika misle da predsjednik Kluba zbog toga treba podnijeti ostavku. Rekao sam da od našeg personalnog odnosa ne zavisi jedinstvo Kluba; ja nemam problem oprostiti ljudima i pružiti ruku, ali mislim da to neće riješiti problem", kaže Ahmetović.

On je potvrdio da je stoga dogovoreno da Izetbegović dođe na sjednicu Kluba i da čuje sve poslanike.

"Stranci trebaju odluke u vezi s ovim događajem, koje će je stabilizirati i učiniti jedinstvenom. Niko personalno ne može biti iznad toga, niti jedna pozicija ni pojedinac", zaključuje Amhetović.

Poručuje da nikada neće trgovati vlastitim dostojanstvom, "jer to nema cijenu". "Ovdje se upravo radi o mom dostojanstvu, a SDA mora imati isti odnos prema svakom članu. Ja ću raditi na tome da s kolegama zauzmemo stav koji će riješiti problem", poručio je Ahmetović.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA i jedan od najbližih Izetbegovićevih saradnika, ističe da je stranka otvorena za dijalog te da su joj potrebni "svi kvalitetni kadrovi".

"Na tom fonu su bili i posljednji razgovori, a i svi drugi će se odvijati, mislim, na obostrano zadovoljstvo. SDA ide u pravcu daljeg ustrojavanja i u te procese ćemo uključiti i nezadovoljne, mislim da imamo prostora za to", zaključuje Zukić. Ipak, i dalje je neizvjesno kakve će naredne poteze preduzeti "otuđena" četvorka, koju osim Ahmetovića čine i poslanici Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović, mahom bivši potpredsjednici i visoki zvaničnici SDA, koji smatraju da su izbornim inženjeringom na Kongresu sklonjeni iz vrha stranke. Bilo je čak i najava da će osnovati vlastitu partiju, "Bolju SDA", te su sve prilike da će naredni potezi četvorke pravashodno zavisiti od konačnih odluka koje će zauzeti lider Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije