BiH

Za tablice plaćaju sedam miliona KM

 Za tablice plaćaju sedam miliona KM
Za tablice plaćaju sedam miliona KM

BANJALUKA, SARAJEVO - Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je veliki međunarodni tender za nabavku nepersonalizovanih registarskih tablica i folija za bojenje tablica, što će biti plaćeno oko sedam miliona KM iz budžetske kase.

Kako je navedeno u tenderu, riječ je o otvorenom postupku, a rok za dostavu ponuda je 1. decembar, kada će biti i poznato koja će kompanija dobiti ovaj unosni posao, odnosno da li će ga iko dobiti.

S obzirom na to da je riječ o aluminijskim dijelovima (komadima) za vozila, cijena od cijelih sedam miliona KM čini se izrazito visokom. No, iz IDDEEA ističu da su ekonomski parametri definisani na osnovu prethodne tri nabavke provedene za postojeća dokumenta.

"Svaki put su u pitanju bili otvoreni postupci, a ovaj put je u pitanju postupak za period od četiri godine. Radi se o redovnoj nabavci postojećih registarskih tablica i dokumenata za registraciju vozila koja se provodi na osnovu potreba i planova nadležnih organa za registrovanje vozila", ističu iz IDDEEA.

Iz ovog odgovora proizilazi da Agencija nabavlja i dokumente za vozila, "kojih je s aktivnom registracijom 30. septembra 2015. u BiH bilo 980.543", iako u "Službenom glasniku BiH" o dokumentima nije pomenuta niti riječ?!

Na pitanje o kojoj se količini tablica radi, iz IDDEEA nisu direktno odgovorili, navodeći kako se radi "o procijenjenoj količini tablica i drugog materijala za period od četiri godine".

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže "Account", kaže da pozdravlja svaki otvoreni javni natječaj, pa tako i ovaj, koji je kao takav korak naprijed. No, i on ističe da uvijek postoji mogućnost kako je nešto namješteno potencijalnom ponuđaču.

"To se može vidjeti na osnovu tenderske dokumentacije. Zato smatram da u takvim slučajevima struka treba da vještači tendersku dokumentaciju i vidi da li je to za nekoga namješteno", kaže Karić, zaključujući da je u startu moguće neke stvari prepoznati na osnovu tenderske dokumentacije.

Na pitanje smatra li da je sedam milion KM veliki novac za ove namjene, Karić odgovara konstatacijom kako mu nije jasno šta onda vozači plaćaju prilikom registracije vozila - ako država plaća ovo?

Inače, novi tender IDDEEA možda i ne bi toliko zaokupio pažnju da se sama Agencija na neki način već nije kompromitovala zbog nekih ranijih nabavki.

Podsjećamo, još u ljeto prošle godine mediji su izvijestili o spornom aranžmanu u okviru kojeg je kompaniji "Milbauer" plaćeno 104 miliona KM za pasoške knjižice i lične karte, a sama nabavka postala ja sporna zbog "nesrazmjernog odnosa u nabavnoj cijeni lične karte i vozačke dozvole, koje su koštale 16, odnosno četiri KM".

Procesuiranje ovog slučaja preuzelo je Tužilaštvo BiH, čiji je portparol Boris Grubešić "Nezavisnim" juče potvrdio da je istraga u ovom predmetu u tijeku te da ne mogu davati nikakve dodatne informacije niti komentare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije