BiH

Članstvo bi popravilo imidž BiH

Članstvo bi popravilo imidž BiH
Članstvo bi popravilo imidž BiH

BANJALUKA - Ukoliko bi BiH postala članica NATO-a to bi značajno popravilo imidž cijele zemlje, jer bi BiH u svijetu gledali kao kredibilnog partnera.

Danijela Babić iz Ministarstva spoljnih poslova BiH ističe da članstvo u NATO savezu nije cilj po sebi, već sredstvo do cilja, koji, kako ističe, nisu samo bezbjednosne prirode.

"Ciljevi koje BiH  želi realizovati članstvom u NATO-u su obezbjeđenje dugoročne stabilnosti, privlaćenje što većeg broja stranih investitora, kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda naših građana", istakla je Babićeva.

Dodala je da nijedan ozbiljniji strani investitor neće ulagati u zemlju koja je bezbjednosno, a samim tim i ekonomski, nestabilna, bez obzira koliki potencijal bi mogla imati.

"Tu sliku moramo promijeniti. U današnje vrijeme možemo je promijeniti samo ako smo dio veće porodice NATO-a i EU. Kada postanete kredibilan partner, kada ispunjavate svoje obaveze i kreirate pozitivan ambijent saradnje, razvoja i prosperiteta, imidž i percepcija, koje bi o vama mogli imati, izgrađuju se sami od sebe. Tada nije toliko bitno šta drugi misle o vama, rezlutati govore umjesto vas, zato je bitno da radimo na konkretnim stvarima koje će doprinijeti poboljšanju životnog standarda građana, a jedna od njih je ispunjavanje uslova za punopravno članstvo u NATO-u", objasnila je ona.

Naglasila je da članstvo u NATO-u nosi svoje obaveze, ali da su benefiti  veći i opravdavaju opredjeljenje BiH da bude dio te porodice.

"BiH je isuviše mala zemlja da bi u vrijeme globalizacije mogla samostalno opstati i biti interesantna investitorima. Sama činjenica da pripadate jednoj široj porodici, u ovom slučaju NATO-u, čije članice međusobno garantuju mir i stabilnost su dovoljna garancija pozitivnog imidža, a samim tim i mogućnosti da privučete ozbiljne investitore", navela je Babićeva.

Članstvom rapidno raste prestiž i povjerenje ostalih zemalja prema BiH

Andžej Kravček, poljski ambasador u BiH, je istakao da bi članstvo BiH u NATO-u imalo ključan uticaj na pozitivan imidž zemlje.

"Ne mogu dovoljno naglasiti koliko članstvo u NATO savezu doprinosi imidžu BiH. To je jedan od najvažnijih koraka koji mogu da zamislim. Vama rapidno raste prestiž i povjerenje ostalih zemalja prema BiH. Tako da smatram da je to od ogromnog i suštinskog značenja", naglasio je ambasador Kravček.

Istakao je da bi BiH morala uložiti napor da riješi pitanje vojne imovine, što je osnovni preduslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, koji je odobren 2010. godine na konferenciji u Talinu.

"Želim da BiH što prije postane članica NATO-a, zato što je to garant mira i bezbjednosti za svakog pojedinačnog građanina na teritoriji čitave BiH. Članstvo u NATO-u je članstvo u porodici država i naroda u kojoj jedni druge branimo i zajedno se brinemo za mir i bezbjednost. Zato je veoma važno da tokom razgovora o članstvu BiH bude u stanju primijeniti zajedničke standarde. Sve zemlje treba da imaju iste standarde", istakao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije