BiH

Čolak: Neosnovane kritike da HDZ apelacijom pravi alibi za blokadu zemlje

Čolak: Neosnovane kritike da HDZ apelacijom pravi alibi za blokadu zemlje
Foto: Arhivska fotografija | Čolak: Neosnovane kritike da HDZ apelacijom pravi alibi za blokadu zemlje

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak istakao je da su neosnovane kritike da HDZ BiH apelacijom predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto Ustavnom sudu BiH pravi alibi za blokade zemlje.

"Ne znam o kakvoj blokadi može biti riječ. To su insinuacije koje nemaju utemeljenja", rekao je Čolak.

 On je istakao da se odredbe, koje preciziraju način izbora delegata u federalni Dom naroda, moraju zasnivati na jasno i precizno utvrđenim kriterijumima, koji moraju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda, a kako bi se ostvarilo načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Čolak je naglasio da su se u političkim razgovorima većinski bošnjačke stranke iz Federacije BiH referisale na odredbu Ustava FBiH koja govori o tome da će u Domu naroda FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, Hrvat ili Srbin u svakom kantonu, odnosno izbornoj jedinici ako je jedan takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

"Međutim, već imamo odluku Ustavnog suda BiH, koja, doduše, to nije de jure utvrdila, jer se nije raspravljalo o toj konkretnoj odredbi, ali se raspravljalo o drugim odredbama Izbornog zakona BiH. To na kraju daje isti rezultat koji je predviđen i ovom odredbom", pojasnio je Čolak.

On je za sarajevski portal "Vjesti" dodao da se u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH na nekoliko mjesta precizno definiše da Dom naroda FBiH nije dom federalnih jedinica, iako je FBiH sačinjena od kantona kao federalnih jedinica.

Na pitanje da li očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju koju je podnijela Krišto, Čolak je ponovio da ista argumentacija kojom je Ustavni sud BiH obrazložio odluku o proglašenju neustavnim određenih odredbi Izbornog zakona BiH, važi i u slučaju odredbi Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Čolak smatra da rješenje tog problema treba da bude stvar unutrašnjeg dogovora u BiH.

"Međutim, imam osjećaj da neko stalno priželjkuje da nam OHR nametne rješenje. Što će nam OHR to nametnuti, ako mi možemo sami napraviti? Ne vidim potrebu da to uradi OHR ili bilo ko drugi", naglasio je Čolak. 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Takvu odredbu Ustavni sud BiH proglasio je neustavnom i izbrisao iz Izbornog zakona BiH, ali je ona ostala u Ustavu FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije