BiH

Čolak: Sve bolja saradnja BiH i Savjeta Evrope

Čolak: Sve bolja saradnja BiH i Savjeta Evrope
Foto: N.N. | Čolak: Sve bolja saradnja BiH i Savjeta Evrope

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Bariša Čolak, razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima delegacije Sekretarijata Savjeta Evrope, koji su ocijenili da je postignut napredak u saradnji institucija BiH i Savjeta Evrope, posebno na planu djelovanja predstavnika BiH u tijelima Savjeta.

Članovi delegacije Sekretarijata Savjeta Evrope će nakon višednevne posjete BiH sačiniti izvještaj o ispunjenju obaveza koje proizilaze iz članstva BiH u Savjetu Evrope, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik direktora Direktorata za političke poslove Savjeta Evrope Danil Koshabo podsjetio je i na obaveze primjene odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i drugim presuđenim slučajevima, postizanja dogovora o održavanju izbora u Mostaru, kao i o reformama u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

Zvaničnik Sekretarijata Savjeta Evrope naglasio je da je Kancelarija Savjeta Evrope u BiH kreirala akcioni plan za rješavanje ovih pitanja, te dodao da će biti nastavljena snažna podrška BiH radi pronalaženja rješenja.

Gosti su posebno interesovanje pokazali za izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kao i u vezi sa formiranjem vlasti nakon opštih izbora u oktobru, ističući da je važno da dolazak predstavnika Venecijanske komisije bude iskorišćen na najbolji način radi pronalaženja politički prihvatljivog i primjenjivog rješenja.

Izražavajući žaljenje što još nije postignut dogovor o primjeni odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona BiH, Čolak je naveo da je to ključno pitanje, od čijeg će rješavanja zavisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i dalje kretanje BiH u procesu evroatlantskih integracija.

On je upozorio da je dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH trebalo postići prije raspisivanja opštih izbora, te naveo da su razgovori još u toku i da su u traženje rješenja uključeni predstavnici EU i SAD.

Čolak, koji je i član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, napomenuo je da su svi u BiH svjesni obaveze primjene odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali i napomenuo da će biti teško okupiti dvotrećinsku većinu potrebnu za promjene Ustava BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i Zakona o sukobu interesa, pozdravljeno što su prijedlozi ovih zakona u parlamentarnoj proceduri i izražena nada da će što prije biti usvojeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije