BiH

Čolak: Vrijeme da strane sudije napuste Ustavni sud

Čolak: Vrijeme da strane sudije napuste Ustavni sud
Čolak: Vrijeme da strane sudije napuste Ustavni sud

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak smatra da je vrijeme da strane sudije u Ustavnom sudu BiH konačno ustupe mjesto domaćim sudijama.

"Mislim da je nužno donijeti zakon koji to reguliše, ali koji mora da bude u skladu sa Ustavom BiH. Takođe, smatram da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da zamijenimo domaćim, jer to Parlamentarna skupština može napraviti, kako je Ustav BiH i propisao, što je moglo biti učinjeno, a nije, još davno", rekao je Čolak.

Prema njegovim riječima, u prijedlogu izmjena Krivičnog zakona i zakona o Ustavnom sudu u BiH, koje su ponudili srpski delegati, ima određenih nedostataka a neka rješenja nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega je potrebno najprije promijeniti određene ustavne odredbe, da bi se neka pravila mogla urediti na drugi način putem zakona.

On je ponovio da insistira da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba zamijeniti domaćim sudijama kao što je to već učinjeno i sa sudijama i tužiocima u Sudu BiH, odnosno Tužilaštvu BiH, ili kod zamjene ombudsmana, te u Domu za ljudska prava.

Čolak je najavio mogućnost formiranja interesorne radne grupe u parlamentu BiH koja bi trebalo da ponudi rješenje prihvatljivo za sve strane.

Dom naroda vratio je danas Ustavnopravnoj komisiji ovog doma na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koje su predložili srpski delegati u Domu naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije