BiH

Ćopić: Stranci je dosta tajkuna, većina opštinskih odbora uz Čubrilovića

Ćopić: Stranci je dosta tajkuna, većina opštinskih odbora uz Čubrilovića
Foto: N.N. | Ćopić: Stranci je dosta tajkuna, većina opštinskih odbora uz Čubrilovića

BANJALUKA - Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić izjavio je danas Srni da je stranci dosta tajkuna i da će zbog njihovog favorizovanja većina opštinskih odbora zatražiti smjenu predsjednika DNS-a Marka Pavića zbog svih grešaka koje je napravio.

Ćopić je napustio današnju sjednicu Predsjedništva DNS-a, na kojoj je sa dužnosti zamjenika predsjednika stranke razriješen Nedeljko Čubrilović, jer se nije saglasio sa tom odlukom.

"Nakon izlaganja predsjednika Pavića u kojem je istakao da je došlo do nerazumijevanja između njega i Čubrilovića, rekao sam da Pavić treba da podnese ostavku jer je načinio mnogo grešaka. Prije četiri godine je doveo Adama Šukala, pa smo to izdržali, a sada je napravio tajkunizaciju stranke i zato sam napustio sjednicu", rekao je Ćopić.

Prema njegovim riječima, tu odluku je donio zbog toga što Pavić ima više povjerenja u ljude koji su juče došli u stranku nego u one koji su je stvarali.

"LJudima u DNS-u je dosta tajkuna i onih koji su juče došli u stranku koju smo mi stvarali godinama i pokušaja da je oni vode. Siguran sam da ćemo ostati jedinstveni i svi opštinski odbori koji su shvatili ovu priču tražiće smjenu Pavića. Sigurni smo da je veliki broj opštinskih odbora, čak 80 odsto njih, uz ove ljude koji hoće da se riješe tajkuna. Predstoji nam borba i neće se ovo ovako lako završiti kao što je Pavić zamislio", rekao je Ćopić.

Komentarišući informacije da je Pavićev plan bio da Čubrilovića isključi iz DNS-a, Ćopić je istakao da je to vjerovatno istina, ali da bi Čubrilovićevo isključenje trebalo da potvrdi i Glavni odbor stranke.

"Pavić je znao da neće imati podršku u Glavnom odboru i zbog toga je išao na opciju da bude razriješen na sjednici Predsjedništva u koje je uvukao veliki broj potpredsjednika stranke i napravio prividnu većinu koja je samo trenutna. Očekujem da će Pavić veoma brzo napustiti poziciju predsjednika stranke poslije svih grešaka koje je napravio", kaže Ćopić.

Pozivajući se na izvore bliske DNS-u, mediji su naveli da sukob na relaciji Pavić-Čubrilović traje iz perioda prije izbora, odnosno od trenutka kada je Čubrilović na sjednici Predsjedništva DNS-a tražio da se stranka obračuna sa tajkunima u vlastitim redovima i da se vrati izvornim principima.

"Pavić je razmatrao plan o izbacivanju Čubrilovića iz DNS-a kako bi spriječio njegov ostanak na čelu Narodne skupštine Republike Srpske i udovoljio grupaciji novopridošlica u DNS, predvođenom Milanom Radovićem. Međutim, u posljednji čas je odustao je od tog plana, jer po Statutu partije, Čubrilović je član DNS-a sve dok Glavni odbor o tome ne odluči. Pitanje je da li Pavić za tu odluku ima većinu u Glavnom odboru zbog čega je odustao od plana o izbacivanju", rekao je izvor iz DNS-a.

Prema istim izvorima, uz Čubrilovića je i veći dio novoizbaranih poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini i izvjestan je scenario da će oni za funkciju predsjednika parlamenta svojim potpisima predložiti Čubrilovića, dok je Pavićev plan da za predsjednika Narodne skupštine predloži Darka Banjaca ili Duška Ivića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije