BiH

Čordaš: Za četiri godine 230 miliona KM za projekte

Čordaš: Za četiri godine 230 miliona KM za projekte
Čordaš: Za četiri godine 230 miliona KM za projekte

SARAJEVO - Ministartvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske trebalo i da u naredne četiri godine implementira projekte za stambeno zbrinjavanje u vrijednosti 230 miliona KM, najavio je resorni ministar Davor Čordaš.

Čordaš je istakao da bi na taj način bilo zbrinuto više od 5.000 izbjeglice, interno raseljenih, te lica u kolektivnom ili alternativnom smještaju.

"To su sredstva OPEK fonda i saudijski zajam. Uz to imamo i Regionalni stambeni program, te projekat koji se finansira sredstvima Razvojne banke", rekao je Čordaš za "Večernji list", izdanje za BiH.

Prva veća realizacija projekata očekuje se u ovom mjesecu od sredstvaa prikupljenih prije dvije godine na regionalnoj konferenciji.

Čordaš kaže da se najveći dio regionalnog programa odnosi na obnovu objekata za oko 1.800 hrvatskih porodica i njihov povratak iz Hrvatske na područje Republike Srpske.

"Kreditnim programom trebalo bi biti riješeni problemi 200 porodica, što znači da će se obnova 2.000 stambenih jedinica odnositi na hrvatsku populaciju", naveo je Čordaš.

Prema njegovim riječima, budžet Ministarstvo iznosi oko 10 miliona KM i manji je za 10 odsto od prošlogodišnjeg, ali će uprkos tome više sredstava biti uloženo u projekte gradnje.

Kada je riječ o poziciji Hrvata u Republici Srpskoj, Čordaš je rekao da dugo nisu imali bolju situaciju od sadašnje, jer je potpredsjednik Srpske Josip Jerković, predsjedavajući Vijeća naroda Narodne skupštine Nada Tešanović, u Vladi imaju tri ministra, a u Narodnoj skupštini osam poslanika.

On vjeruje da će ovu političku poziciju što bolje iskoristiti u interesu svih građana, posebno Hrvata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije