BiH

Čović: 25. novembar slavimo kao istorijsku potvrdu državnosti naše domovine

Čović: 25. novembar slavimo kao istorijsku potvrdu državnosti naše domovine
Foto: N.N. | Čović: 25. novembar slavimo kao istorijsku potvrdu državnosti naše domovine

SARAJEVO - Dan državnosti BiH, 25. novembar, pamtimo i slavimo kao istorijsku potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njenih stanovnika, saopštio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je svim građanima BiH čestitao 25. novembar.

“Današnji dan nije samo prilika za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima vijekovima upućeni jedni na druge. Simbolika ovog dana i njen preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojno obilježimo i prisjetimo se svih onih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na naše neposredno okruženje”, saopštio je Čović povodom 25. novembra koji se u FBiH proslavlja kao dan državnosti.

On je naglasio da mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine koja je, kako kaže, čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko istorijsko sjećanje.

“To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagođavanja, uzajamnog poštovanja i tolerancije; kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma. Na nivou javnog djelovanja ključni elementi koji su izraz ideje državnosti su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH”, stoji u saopštenju.

Čović smatra da su jednakost i ravnopravnost krovna vrijednost društva i jasna ustavna obaveza.

“Ako bismo odustali od tih vrijednosti odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti. Ljubav prema domovini pokazuje se i poštovanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obavezuju vrijednosti koje svakog 25. novembra slavimo i obilježavamo”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Čović je uvjeren da će BiH i njena državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi koji ovdje žive i dijele zajedničku sudbinu.

“Ipak, istina je da se moramo mnogo više nego ikada prije posvetiti ideji ravnopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH. To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku, koji su ostvarivi samo unutar Evropske unije, gdje i pripadamo”, završava Čovićevo saopštenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije