BiH

Čović: Bez izmjene Izbornog zakona izbora neće biti

Čović: Bez izmjene Izbornog zakona izbora neće biti
Foto: Arhiva | Čović Bez izmjene Izbornog zakona izbora neće biti

SARAJEVO – Uskoro će biti rješen problem sa knjiženjem imovine“, najavio je na konferenciji za medije Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a nakon što je Predsjedništvo BiH održalo jednu redovno i dvije vanredne sjednice.

„Moguće da će se otvoriti snažnije mogućnosti da se aktiviraju važne strategije, kao što je MAP. Naša je vještina kako ispoštovati stavove institucija BiH. Dobili smo izjveštaj ministrice odbrane. Naš zadatak je da već u desetom mjesecu dobijemo pozitivan stav glede pristupa NATO-a, odnosno da ćemo imati aktiviran MAP. Uskoro ću u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Čović, doodavši da BiH već ima spremno knjiženje dvije lokacije u Travniku i Novom Travniku.

Govoreći o Upitniku Evropske komisije, Čović je naglasio da se čini  kako se vratio optimizam i da se počelo raditi ono što je trebalo prije četiri, pet mjeseci, te da funkciniše mehanizam koordinacije.

„Procijena je da ćemo trebati 100 prevodilaca i da će taj posao trajati 60 dana. Na narendoj sjednici Predsjedništva BIH koja je zakazana za 13. septembar dobićemo preciznije podatke i informaciju  o tome koliko je pitanja o kojima nema jednistvenog stava“, rekao je Čović.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurca o uticaju Saudijske Arabije i Turske u BiH i pokrivenim ženama, Čović je kazao da on nikada ne komentariše tuđe izjave.

„Ne mislim da u BiH ima tako snažan uticaj bilo čija administracija, pa ni te dvije države. Prostor za utjecaj ostavljamo mi, zatvorimo prostor utjecajima i manipulacijama oko pojedinih tema. U fazi je pripreme sporazum sa Islamskom zajednicom koji bi jasno definirao odnose BiH sa IZ BiH kada je u pitanju oblačenje kao i drugi vidovi ponašanja.

Uvijek će biti poruka sa strane, mislim da je do nas. Moramo ojačati zajednički stav, pa ćemo i mi moći poslati poruku sa ove govornice“,  kazao je Čović.

Dodao je da većina država sebi ne bi dozvolila utjecaje sa strane.

„Imamo što imamo. Uknjižbu vojne imovine, odnosno da motiviramo one s kojima pričamo o MAP-u. Druga tema je Pelješki most, ja bih rekao da se ponašamo neodgovorno prema BiH u svojoj velikoj ljubavi prema BiH i zaštiti interesa.

Pelješki most, mislim da smo kroz naše institucije kazali sve. Mislim da je resorno ministarstvo vrlo jasno odradilo posao. Ono što ja znam, svi uslovi koje smo postavili prema Hrvatskoj su s te strane ispoštovani i ono što znam također je da je Hrvatska, uz svo uvažavanje prema BiH, na jedan korektan način nastavlja ovaj značajni projekat. Taj projekt je preznačajan i za BiH“, rekao je Čović.

Govoreći o dolasku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije u BiH, Čović je rekao da ova posjeta ima veoma poseban značaj.

„Dugo nismo imali predsjednika Srbije u otvorenoj posjeti. To otvara mnoge mogućnosti“, dodavši da će se razgovarati o politčkoj, ekonomskoj, energetskoj saradnji, ali i o pitanju granica.

Upitan da kaže šta očekuje kada je u pitanju HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je rekao da je sve rađeno planski.

„Radujem se da konačno stanka koja je najavila da svoj prijedlog. Očekujem da ovaj prijedlog bude  u Zastupničkom domu u desetom mjesecu. To ćemo kroz parlamentarnu raspravu najbolje raspraviti. Vjerujem da ima različitih prijedloga i spremni smo  saslušati svaki. Dakle, onaj prijedlog koji će zaštiti da jedan narod drugom bira političke predstavnike“,  istakao je Čović, dodavši da bez Izbornog zakona izbora neće biti.

Govoreći o mogućem sastanku lidera, Čović je rekao da je sve manje prostora kako se približavaju izbori, te da očekuje u četvtak, 31. augusta sastanak članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegovih zamjenika i ministra vanjskih poslova, te da će se vjerovatno razgovarati i o Zakonu o vanjskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije