BiH

Čović: Formiranje nove manjinske vlade bilo bi greška

Čović: Formiranje nove manjinske vlade bilo bi greška
Čović: Formiranje nove manjinske vlade bilo bi greška

SARAJEVO - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da bi u slučaju da se nova parlamentarna većina u Federaciji BiH /FBiH/ ponovo pravi sa tri manje stranke iz bošnjačkog bloka, to opet bila manjinska vlada, te ocijenio da bi bio luksuz dva puta praviti istu grešku.

Čović ističe da bi u situaciji da bošnjački blok u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uz SDA čine još tri po parlamentarnom kapacitetu manje stranke - Stranka za BiH, BPS i A-SDA, to opet bila manjinska vlada s obzirom da "jedan ili dva poslanika mogu da ugroze tu tanku većinu".

Lider HDZ-a BiH kaže da iz tog razloga zagovara ideju da u vlast uđe Savez za bolju budućnost /SBB/ kao jak politički partner.

On smatra da bi razgovorom sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem puno stvari moglo da bude dovedeno na svoje mjesto i da bi se mogla napraviti vlast koja će imati snažniju većinu sposobnu da provodi ozbiljnije reforme. 

"S obzirom da smo izgubili osam mjeseci, smatram da je luksuz više izgubiti i jedan dan", rekao je Čović za Hrvatski medijski servis.

On je istakao da nije realno da se u uslovima kada ne postoji parlamentarna većina u FBiH očekuje donošenje novih ili izmjene postojećih zakona koji će proizilaziti iz reformske agende.

"Taj reformski plan moramo staviti u parlament kao jedinu tačku i neka izvoli svako da kaže šta misli o tome", rekao je Čović i dodao da o evroatlantskom putu treba razgovorati na isti način kao što je to bio slučaj sa izjavom o evropskoj opredijeljenosti BiH, koja je na kraju jednoglasno prihvaćena. 

Čović navodi da taj reformski proces treba završiti za sedam do osam dana, ali da prije toga u Savjetu ministara BiH treba staviti na dnevni red mehanizam koordinacije. 

Ističući da naredne sedmice u posjetu BiH dolaze njemački kancelar Angela Merkel, visoki predstavnik EU Frederika Mogerini, kao i puno drugih predstavnika međunarodnih institucija, Čović je rekao da je minimum da Merkelova u BiH bude dočekana sa usaglašenom reformskom agendom.

On je izrazio nadu da bi do kraja godine trebalo da bude usvojene izmjene Izbornog zakona BiH u okviru kojih će biti provedeno i rješenje za grad Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije