BiH

Čović: Holandija dala podršku BiH da 2016. preda zahtjev za članstvo u EU

Čović: Holandija dala podršku BiH da 2016. preda zahtjev za članstvo u EU
Čović: Holandija dala podršku BiH da 2016. preda zahtjev za članstvo u EU

Mark Rutt, premijer Holandije koja od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedanje Evropskom unijom, dao je podršku BiH da iduće godine preda aplikaciju za punopravno članstvo u tu zajednicu – saopštio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je nedavno kao predsjedavajući Predsjedništva BiH boravio u Njujork na jubilarnom 70. zasjedanju Opšte skupštine Ujedinjenih naroda.

- Razgovor i podršku koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedavajuće Evropske unije, su bili od iznimnog značaja – rekao je Čović.

Od ostalih održanih bilateralnih sastanaka, Čović je izdvojio sastanak s glavnim tsekretarom UN-a Ban-Ki Moonom s kojim je razgovarao na temu sirijskih izbjeglica ali i o sveukupnom angažmanu UN-ovih agencija u Bosni i Hercegovini. S kraljem Hašimetske države Jordana Abdullahom II bin Al-Husseina podijelio je razmišljanja o mogućnostima ulaganja u BiH, posebno u energetici, proizvodnji hrane, turizmu te povezivanju privrednika dvije zemlje.

- Jordanski kralj, što me posebno razveselio, je iskazao spremnost da svojim ličnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebno iz zemalja Evropske unije te da podrži BiH u svim njenim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u evropsku porodicu – rekao je Čović.

Dodao je kako je apsolutnu podršku evropskom putu BiH dobio i od predsjednika Rumunije Klausa Iohannisa, kao i od zamjenika premijera ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáak.

- S izaslanstvom KKR Global Instituta, firme koja ima više od 40 godina iskustva i upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara, i njezinim predsjednikom generalom Davidom H. Petraeusom, razgovarao sam o ulaganjima u Bosni i Hercegovini. KKR Global institute trenutačno investira u više od 80 firmi širom svijeta, a u BiH je zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) uložila oko 50 milijuna američkih dolara – naveo je Čović.

Napomenuo je kako je tokom boravka u Njujorku imao i neformalne razgovore s najvišim svjetskim dužnosnicima, između ostalih, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel te predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom.

(NN/Vijesti.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije