BiH

Čović, Izetbegović i Radončić iza zatvorenih vrata o lokalnim izborima u Mostaru

Čović, Izetbegović i Radončić iza zatvorenih vrata o lokalnim izborima u Mostaru
Čović, Izetbegović i Radončić iza zatvorenih vrata o lokalnim izborima u Mostaru

SARAJEVO - Lideri HDZ-a BiH, SBB-a i SDA Dragan Čović, Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović održali su danas sastanak u Sarajevu na kome su razgovarali o pitanju održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva BiH i nakon njega nije bilo izjava za javnost.

Ranije je Čović kazao da će se u narednim danima održati nekoliko sastanaka i da su dali još vremena kako bi se na lokalnom nivou našlo rješenje.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u ponedjeljak rekao da je siguran da će izbori u Mostaru biti održani 2. oktobra, kada i u drugim općinama u BiH, te da ima dovoljno vremena za postizanje dogovora.

„Dosta je zahtijevno, ali ako ne budemo miješali organiziranje grada sa lokalnim izborima nema nijednog razloga da se to ne dogovori“, izjavio je tada Čović.

Centralna izborna komisija BiH 4. maja donijela je odluka da se lokalni izbori u BiH  održe 2. oktobra ove godine, dok za Mostaru nisu stečeni uslovi za donošenje odluke o izboru vijećnika u Vijeće Grada Mostara s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojim su neustavnim proglašenej odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar. Stoga su potrebne izmjene Izbornog zakona o kojima stranke još nemaju dogovora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije