BiH

Čović: Migrantski centri prerizični

Čović: Migrantski centri prerizični
Foto: N.N. | Čović: Migrantski centri prerizični

SARAJEVO - Evropska unija neće doneti nikakvu odluku koja bi išla u smjeru stvaranja migrantskih centara na teritoriju BiH, jer bi to bilo prerizično, izjavio je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

"Staviti u jedan sigurnosno-pravno još neizgrađen prostor jednu takvu populaciju ljudi, koja je uzdrmala i mnogo bezbjednije evropske sisteme od ovih naših ovde balkanskih, bilo bi prerizično. Ne vjerujem da će se sa te strane donositi odluke, ali moramo biti vrlo jasni, migrantska kriza je preozbiljna kriza i ona je izrodila i potpuno novi pristup u vođenju politika u našem ne tako dalekom susjedstvu", rekao je Čović agenciji Fena.

On smatra da će taj negativni odnos prema migrantima samo jačati i upozorava da je humanitarna faza ove krize već završila u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, koje sada poblem migranata posmatraju kao bezbjednosni i politički.

"BiH je danas jako izložena, jer nema sve svoje normalne infrastrukture državnih instrumenata kojima možemo kontrolisati taj put. Mi danas moramo biti spremni na ove dolaske, koridore, bez obzira kojim putem oni dolaze prema BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim rijrečima, tokom ljetnjih mjeseci, a zbog lakšeg prelaska granice između BiH i Hrvatske, na teritoriji BiH se neće stvarati veći migrantski centri, kao i da se danas pravi jedan zajednički napor da se migranti ne pomijeraju sa onih prostora gdje su locirani, bez obzira da li je to Turska, Grčka ili neka treća zemlja.

Čović je kazao i da bi mogla da nastane kriza u BiH ako bi se taj problem potcenio, jer bi u izbornoj kampanji migranti mogli da posluže za "izborne poruke".

"Neko će namjerno organizovati incident, da bi na tome gradio neku politiku u ovih par mjeseci. To može biti vrlo opasno i zbog toga ćemo i mi u Predsjedništvu BiH insistirati, da naše bezbjednosne i policijske službe, da pravna država vrlo jasno funkcioniše, da korigujemo zakonska rješenja koja će biti na evropskim nivoima, kako bi upravljali tim procesom", ocijenio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije