BiH

Čović: Moramo rastjerati crnilo nad BiH i regionom

Čović: Moramo rastjerati crnilo nad BiH i regionom
Čović: Moramo rastjerati crnilo nad BiH i regionom

SARAJEVO – Mi u BiH moramo što prije rastjerati to crnilo koje se nadvilo nad zemljom. Bojim se da smo potcijenili ono što radimo zadnjih četiri-pet mjeseci. Napravljen je opšti zastoj, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji se nalazi na regionalnoj turneji u okviru koje je posjetio Crnu Goru, Albaniju i danas Makedoniju.

Seriju posjeta državama u regiji Čović završava sutra u Beogradu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iako je ova regionalna turneja dogovarana još prije mjesec dana Čović kaže da ona vremenski koincidira sa stavovima Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH, zaoštravanjem situacije oko referenduma u RS, ali i napetim odnosima između Srbije i Hrvatske, gdje se takođe uskoro održavaju izbori.

“Ja ću u jednom prijateljskom tonu razgovarati s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako trebamo riješiti probleme. Bez obzira na razlike koje postoje, uvjeren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo riješiti probleme. Znam da će biti različitih komentara mojih razgovora u Beogradu, ali to je naš posao i ja imam odgovornost za posao koji radim, a vjerujem kako je to jedini način da stabilizujemo i unutrašnje odnose u BiH i situaciju u okruženju”, kaže Čović.

Uz napomenu da ni do sada nije komentarisao zaključke PIC-a te da smatra kako ne treba ni raditi, Čović kaže kako je evidentno da iz jučerašnje izjave PIC-a svako uzima ono što mu odgovara.

“Mislim da je izjava PIC-a uravnotežena i na tragu je onoga što sam ja ranije izjavljivao. Ustav se mora poštivati, odluke Ustavnog suda su donesene i kao takve su neupitne, a s druge strane, ne možete na bilo koji način ograničiti određene nivoe vlasti da u skladu sa svojim ovlaštenjima donose neke odluke ili izgrađuju stavove i u komunikaciji sa svakim građaninom, jer nema demokratske forme od te. Čuli ste jasne stavove o nedjeljivosti BiH i da će se sve avanture u tom smislu smatrati antidejtonskim. Izjava PIC-a nastoji uravnotežiti odnos i poslati poruku i prema vlastima u RS, ali i prema svima drugima da moramo drugačijom retorikom tražiti izlaz iz problema. Postali smo robovi jednog načina razmišljanja u zadnjih nekoliko mjeseci i bez razlika smo se uključili u predizbornu kampanju na toj temi, umjesto da smo kampanju vodili oko nekih ekonomskih, socijalnih pitanja”, smatra Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije