BiH

Čović: Nećemo pasti u zamku prijetnji

Čović:  Nećemo pasti u zamku prijetnji
Čović: Nećemo pasti u zamku prijetnji

MOSTAR - Mostar treba biti uređen kao bilo koja druga jedinica lokalne samouprave u BiH i ne treba biti izuzetak, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dodavši kako nije za nikakva privremena rješenja te da Mostar treba biti grad otvoren za svakoga.

‘’ (...) ja prihvaćam svako uređenje. Evo, daćemo bošnjačkoj strani neka kažu kakvo je uređenje Mostara, ali neka to onda provedu barem u županijskim centrima tako da Mostar nije izuzetak’’,  kazao je Čović, istaknuvši kako je promašena ideja "onih koji misle da će Mostar biti neka personifikacija BiH u malom".

Predsjednik HDZ-a BiH ističe da njegovu stranku, kada je u pitanju Mostar, neosnovano svrstavaju u nacionalističku jer je, kako je kazao, ono što HDZ predlaže klasičan građanski koncept.

‘’Nema ništa s nacionalnim tako da nećemo pasti u bilo kakvu zamku prijetnji oko Mostara. Mostar zaslužuje konačno odgovornu politiku, a ne alibi politiku i dodvoravanja’’, poručio je Čović, podsjetivši kako Visoki predstavnik u BiH i dalje ima "bonska ovlašćenja " te da može nametnuti bilo kakvo rješenje kao što je do sada nametao.

‘’Odnosno, za ovo sadašnje rješenje neka preuzmu odgovornost visoki predstavnici koji su ga donijeli ‘’, kazao je Čović.

Na pitanje o toku  razgovora s predstavnicima SDA o Mostaru, Čović je istakao kako su održani deseci sastanaka, međutim, zbog bolesti Sulemana Tihića taj se proces značajno usporio.

 ‘’(...) da gospodin Tihić nije iz zdravstvenih razloga otišao iz politike tamo negdje krajem 11 mjeseca, vjerujte da bi mi imali Mostar završen do kraja godine i potpisane sve sporazume. Ne samo oko Mostara, nego još jedno pet ili šest ključnih elemenata jednog strateškog partnerstva SDA i HDZ-a na svim razinama ‘’,  kazao je Čović, naglasivši kako je sada sve ostavljeno nakon listopadskih izbora.

 Predsjednik HDZ-a BiH u intervjuu za Bljesak.info govorio je o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, o saradnji s drugim strankama s hrvatskim predznakom te o odnosima sa srpskim i bošnjačkim političarima, a potvrdio je da se nedavno u Mostaru sastao i sa Željkom Komšićem.

‘’Da, ja sam se sastao u proteklih mjesec dana (...) bar s deset predsjednika stranaka, koji će po mojim mjerilima nešto značiti za BiH nakon 12. listopada i donosit će ključne odluke. Jedan od njih je bio Željko Komšić (...). I razgovarali smo o svim temama’’, kazao je Čović, dodavši kako je Komšić imao specifičnu ulogu zadnja dva izborna ciklusa, koja su bila vrlo osjetljiva za Hrvate u BiH, osobito za HDZ-e.

‘’Ja sam uvijek govorio da nemam ništa protiv persone Željka Komšića ali protiv hrvatskog člana Predsjedništva itekako, jer ona mora imati legitimitet’’,  kazao je Čović, naglasivši kako je uvjeren da će Željko Komšić biti dio buduće vlasti.

Što se tiče odnosa sa srpskim i bošnjačkim strankama, Čović je kazao kako je opredjeljenje HNS-a i HDZ-a da oni ne biraju sradnike, već da će to izabrati građani na izborima.

‘’Ako oni odaberu predstavnike Bošnjaka, naše je da uvažavamo njihovu volju’’, kazao je Čović.

Na pitanje je li HDZ odbacuje bilo kakvu mogućnost da sarađuje sa SDP-om i Zlatkom Lagumdžijom poslije izbora, predsjednik HDZ-a je odgovorio negativno.

‘’Prije svega, ja mislim da nemam pravo kazati da odbacujem suradnju s bilo kim. Ako sutra bošnjački narod u Sarajevu izabere SDP, ali mislim da neće, mislim da će SDP vrlo loše proći. Ali ako bude obrnuto, za tri mjeseca se može svašta dogoditi’’, kazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije